Măreția și curățenia veșmintelor bisericești țesute

Câte ceva despre îmbrăcăminte

Din cele mai vechi timpuri oamenii au descoperit nevoia de a se îmbrăca, apoi prin îmbrăcăminte ei au atras disprețul sau respectul, au putut fi recunoscuți din ce categorie de oameni fac parte. După veșminte își dădeau seama de sexul persoanelor, precum și cu ce profesie se îndeletniceau în fiecare zi, precum și cât de curată, îngrijită, frumoasă sau distinctă este persoana care le poartă. Omul își pune pe el veșmintele și în funcție de momentele vieții, astfel: în momentele solemne sau de întristare predomină culoarea cernită, adică negrul, comparativ cu cele de sărbătoare care debordează de culori vii, pentru a arăta fericirea și bucuria celui ce le poartă.

Orice om își adaptează îmbrăcămintea de nevoile practice ale vieții și anume în funcție cum este vremea, după cum îi impune starea sufletească, iar de cele mai multe ori în funcție de persoana cu care urmează a se întâlni, căci într-un fel te îmbraci pentru persoana iubită, altfel când te prezinți în fața superiorilor și altfel când mergi la biserică, pentru a te prezenta în fața Domnului. Pe parcursul scurgerii timpului, oamenii au vrut să arate semenilor din jurul lor cu ce se ocupă, astfel au apărut hainele pentru uniforme nu numai pentru soldați, polițiști, dar și pentru negustori, doctori sau diverse alte meserii.
Alături de diversele uniforme ale soldaților, din vechime și slujitorii domnului s-au folosit .de veșminte specifice pentru a se prezenta oamenilor printre care își duceau traiul, că ei sunt cei care propovăduiesc cuvăntul Domnului. La începuturi ei purtau veșminte bisericești țesute, confecționate după modelul expus în Vechiul Testament și bineînțeles copiind portul primilor sfinți, haine consacrate și deosebite, erau haine de sărbătoare, acestea erau curate și în concordanță cu sufletul celor ce le purtau, în general, erau de culoare albă.

Ce veșminte poartă preoții în timpul slujirii?

Preoții în timpul oficierii slujirii poartă de obicei cinci veșminte și anume: stiharul, mânecuțele, epitrahilul, brâul și felonul. Pentru veșminte bisericești țesute azi este foarte ușor să intri online pe veșmintebisericești.ro unde vei găsi o mare varietate de veșminte seturi complete și dintr-un material de foarte bună calitate, de regulă din brocard grecesc, înfrumusețate cu icoana Maicii Domnului.
Primele două sunt aceleași pe care le poartă și diaconii, aceștia sunt cei care se află pe prima treaptă a ierarhiei bisericești, fiind totodată cei care ajută preoții și episcopii, cei care reprezintâ următoarele două trepte clericale.
Stiharul e primul veșmânt sacerdotal, el fiind un veșmânt lung, asemănător veșmintelor preoțești din Vechiul Testament, având mâneci lungi care trebuie să acopere tot trupul de la grumaz până în picioare, el este asemănător și tunicilor greco-romane. În vechime el era de culoare albă, dar azi este de culoare galbenă sau roșie, ultima culoare reprezentând sângele Domnului. Pentru a ușura flexibilitatea mâinilor și pentru a nu-i stânjeni pe clerici s-au introdus mânecuțele pentru a strange mânecile stiharului. Epitrahilul este cel mai important veșmânt al preotului,acesta fiind folosit la binecuvântarea caselor enoriașilor și atunci când le ascultă spovedania din scaunul sfânt. Preotul și arhierul se încing peste stihar și epitrahil cu o bucată de stofă îngustă, la capete prelungită cu două panglici, aceasta numindu-se brâu. Al treilea vesmânt liturgic pentru arhierei și preoți este felonul, care de fapt este o pelerină ornamentată cu cruci.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.