Află care sunt cele 6 etape a unei relații

Pe parcursul unei relații sunt întâlnite diverse etape, unele mai frumoase, altele mai dificile. Felul în care aceste etape sunt gestionate poate fi un factor determinant în consolidarea unei relații de lungă durată. Vom prezenta în cele ce urmează care sunt aceste 6 etape și ce anume le caracterizează.

1.Etapa în care intervine curiozitatea

atasamentul-intr-o-relatie

            Aceasta este prima etapă caracteristică unei relații. În această perioadă au loc primele întâlniri, fiecare încearcă să se descopere, să găsească anumite legături, hobby-uri comune, idei, subiecte de discuție, iar această etapă este primul pas spre începerea unei relații serioase.

2.Etapa în care apare atașamentul

            Este perioada în care există o atracție puternică între parteneri și momentele petrecute împreună par întotdeauna mult prea scurte. Există un interes constant asupra celor mai mici detalii, iar comunicarea este aproape neîntreruptă. Această etapă este caracterizată de un interes deosebit asupra partenerului, este o perioadă în care fiecare se simte fericit și totul pare roz.

3.Etapa în care partenerii încep să se cunoască mai bine

            Specifică unei relații de câteva luni, această etapă este foarte importantă pentru viitor, fiind perioada în care acel entuziasm de la început dispare ușor, iar adevăratele comportamente și idei încep să iasă la suprafață. Acestea pot fi foarte pozitive sau pot prezenta o față mai de nedorit a partenerului sau partenerei. Este etapa în care aparențele încep să fie date ușor la o parte și adevărata personalitate iese la iveală.

4.Etapa în care partenerii se obișnuiesc cu stilul lor de viață

curiozitate-prima-intalnire

            Partenerii s-au cunoscut îndeajuns, au foarte multe activități desfășurate împreună și încep să se obișnuiască reciproc. Este probabil prima etapă în care lucrurile încep să fie gândite din ce în ce mai serios și pot apărea primele planuri și decizii luate împreună. În această perioadă partenerii trebuie să comunice foarte profund, să își înțeleagă atuurile și defectele pe care le au și să încerce să se completeze reciproc. Poate fi un moment oportun pentru a se dezvolta și pentru a se motiva unul pe celălalt.

5.Etapa în care se instalează rutina

            E de preferat ca această etapă să nu existe niciodată însă, din păcate, foarte multe cupluri ajung în această perioadă. Motivele? Ei bine, pot fi diverse, fie că este lipsa de interes, fie apar diverși factori precum stresul unei slujbe, lipsa de timp sau lipsa de atractivitate. În situația în care rutina se instalează este de preferat să existe momente în care partenerii să evadeze din această stare, să se surprindă reciproc, evident într-un mod plăcut și elegant. Dacă acest sfat nu este suficient și certurile încep să apară e un moment propice pentru a participa la o sedinta de psihoterapie de cuplu. Apeland la un specialist se poate trece peste aceasta perioada si chiar mai mult decat atat, se poate consolida relatia.

            6.Etapa dragostei adevărate

            După ceva timp apare într-un final și cea mai căutată etapă din viața unei relații, cea a dragostei adevărate, perioada în care partenerii se cunosc îndeajuns, în care au trecut împreună atât prin momentele bune dar și prin cele ceva mai grele. Este etapa în care încrederea, iubirea și respectul reciproc se află la cel mai înalt nivel, iar fericirea și împlinirea sunt la locul lor.

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.