Recenzie: „Flash-uri din sens opus” – Marian Godina (Libris)

Nume: Flash-uri din sens opus

Autor: Marian Godina

Editura: Curtea Veche

Categorie: Literatură Română

An apariție: 2016

La vânzare pe: librăria online Libris

 

 

„Flash-uri din sens opus” – Marian Godina

Au trecut aproape două săptămâni de când coletul de la librăria online Libris.ro a ajuns în posesia mea. Printre cărțile primite se număra și „Flash-uri din sens opus” scrisă de Marian Godină. Am iubit această carte încă de la primele pagini. Este pentru prima oară când întâlnesc pe cineva care reușește să scrie atât de cursiv și de frumos. Limbajul folosit de Marian Godină este unul aproape simplu, tocmai de aceea cartea reușește să ajungă la inimile tuturor genurilor de cititori. „Flash-uri din sens opus” este genul de carte care se citește în câteva zile. Eu am reușit să o termin după 3 zile și parcă mi-a părut rău că am ajuns la final. Mă obișnuisem cu poveștile haioase din viața polițistului. Mai jos este un fragment din capitolul meu preferat. Puteți observa și voi cât de frumos este alcătuită fiecare propoziție și cât de rapid poate fi parcurs textul.

Singurul lucru care nu mi-a plăcut la această carte este faptul că toate capitolele sunt scurte. Nu cred că am văzut decât unul, maxim două mai lungi. Sincer mi-ar fi plăcut să pot citi mai multe despre fiecare eveniment în parte. Cu toate acestea am savurat finalurile în care trebuia să le gândesc chiar eu. Mai exact la finalul anumitor capitole Marian Godină nu îîmi spunea exact ce s-a întâmplat, ci din contră mă lăsa să îmi imaginez. De exemplu:

— Doar dacă simţi că miroase a alcool, îi pui fiola. Deşi mi se părea total neigienic, nu am comentat nimic.

La următoarea maşină oprită, am cerut actele şoferului şi am urmat sfatul colegului.

— Aţi consumat alcool?

— Nu.

— Vă rog să suflaţi în direcţia mea.

Omul a întins gâtul spre mine şi a suflat cu putere. Am fost lovit frontal de o combinaţie aproape letală de miros de canal, hidrogen sulfurat, fruct de Durian, alimente alterate, putoare de sconcs şi, parcă, puţin usturoi. Ghinionul şi mai mare a fost că m-a prins cu garda jos, adică exact când inspiram, aşa că am adulmecat din plin. Şoferul, săracul, n-avea nicio vină. Era cinci dimineaţa, venea de la drum lung. Ipocrit va fi ăla care va spune că lui nu-i miroase gura dimineaţa. E un fenomen natural, cauzat de bacteriile din gură care lucrează în timpul nopţii. Probabil că bacteriile acelui om erau mai harnice de fel. În altă ordine de idei, nu e obligaţia şoferului să-i miroasă gura a levănţică. Vina era a mea şi tocmai plătisem pentru ea. Pentru a nu-l face pe om să se simtă prost, mi-am păstrat mimica şi nu am schi- ţat niciun alt gest.

Eu îmi luasem pedeapsa, dar colegul ce mă învă- ţase meserie? I-am spus şoferului să aştepte şi m-am dus la „domn’ profesor“.

— Şoferul ăsta îmi cam pare băut, dar parcă nu miroase a alcool, eu sunt şi puţin răcit, nu ştiu ce să zic…

— Lasă, că mă duc eu să verific.

— Succes! i-am urat în gând.

Nu vă așteptați la o carte total comică, printre capitolele haioase se îmbină și povestirile din viața reală. Această carte m-a făcut să îmi dau seama că viața nu este numai „lapte și miere”, de asemenea am învățat să mă ridic oricât de greu ar fi.

Vă recomand această carte dacă vreți să uitați măcar puțin de necazurile voastre. Aveți însă grijă să nu o citiți în miez de noapte și să treziți casa cu râsetele voastre. V-am mai spus și mai sus că această carte este și foarte haioasă. Capitolul de mai jos este o dovadă clară a comicului de care Marian Godină poate da dovadă.

Cine este Marian Godină?

Sunt sigură că mulți dintre voi i-ați auzit numele la știri, la televizor sau ați avut ocazia de a citi o postare de a sa. Ei bine Marian Godina nu este un scriitor, cel puțin nu își dedică timpul acestei meserii. El este un polițist, mai exact genul de polițist care te oprește pentru că ai depășit viteza sau pentru că nu ai centura pusă. După ce a început să fac postări pe pagina sa cu privire la Poliția Română, a și început să atragă publicul. În urma unui incident, despre care veți afla mai multe din carte, a devenit celebru. La puțin  timp reușea să scoată pe piața din România cartea „Flash-uri din sens opus”. Unii îl numesc blogger, alții oportunist, eu una spun că este un om cu un caracter puternic. O persoană care a reușit să treacă peste obstacolele vieții cu capul sus.

De ce librăria online Libris.ro?

 

Pentru că este o o librărie online pe care am reușit să găsesc o gamă foarte variată de cărți. Am văzut cărți apărute de curând la prețuri foarte bune. De exemplu „Flash-uri din sens opus” este disponibilă pe Libris.ro cu o reducere de 7%. În plus transportul este gratuit, cum este de altfel pentru orice altă comandă. Asta înseamnă că de banii pe care i-ai fi dat pe transport poți cumpăra o altă carte. Categoriile de cărți sunt foarte diversificate, mai exact la ei întâlnim de la cărți pentru copii până la cărți special create pentru diverse domenii. Prețurile sunt foarte atractive, mai exact ai ocazia de a cumpăra diverse titluri cu prețuri sub 10Ron.

19 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.