Ghidul gospodarului – ce trebuie sa stii atunci cand alegi o motocoasa

 

Daca ti-ai indeplinit visul de a locui la casa si ai reusit sa ai parte si de un teren suficient de mare pentru a amenaja un gazon si o gradina de flori, trebuie sa stii sa le si ingrijesti. Imaginea ingrijita a curtii incepe cu un gazon tuns frumos, iar pentru asta vei avea nevoie de o motocoasa.

Iti pui insa o intrebare: ce tip de motocoasa trebuie sa aleg?

Pentru a te ajuta, iti oferim in cele ce urmeaza o scurta clasificare a motocoaselor, dar si o serie de parametri pe care trebuie sa ii ai in vedere atunci cand alegi o astfel de unealta.

Tipuri principale de motocoase, in functie de destinatie:

  • Hobby – cele mai simple si usor de utilizat motocoase; sunt destinate utilizarii ocazionale si recomandate pentru ingrijirea suprafetelor mai mici de 500 mp;
  • Semiprofesionale – au un nivel de performanta mai ridicat, o capacitate de taiere mai mare si un motor mai puternic; pot ingriji suprafete intre 500 si 5000 mp;
  • Profesionale – aceste motocoase sunt mai versatile, au motoare puternice si silentioase si pot ingriji suprafete de peste 5000 mp cu usurinta.

De ce caracteristici trebuie sa tii cont cand alegi motocoasa?

Producatorul sau pretul ar trebui sa fie printre ultimele criterii de selectie. Nu conteaza daca alegi o motocoasa Ruris, Makita, Stihl sau Bosch. Pretul este de asemenea irelevant – elementele de care trebuie sa tii cont sunt urmatoarele:

Sistemul de taiere: cu fir de nylon pentru control mai bun, flexibilitate si costuri de intretinere reduse, cu lama metalica pentru mai multa putere si capacitate de taiere ridicata, sau cu sistem dual (de ex. motocoasa Ruris cu fir si cutit).

Alimentare: un model electric va avea un pret mai bun, unul cu acumulatori va oferi portabilitate, iar motocoasele cu motor pe benzina vor garanta performante sporite.

Putere: puterea motorului va determina eficienta motocoasei atunci cand o vei folosi pentru a taia vegetatie densa sau plante cu tulpina groasa.

– Grosimea firului de taiere: daca ai ales o varianta de motocoasa cu fir de nylon, trebuie sa iei in calcul si precizia de taiere. Aceasta este data de grosimea firului – cu cat este mai subtire, cu atat vei putea controla mai bine forma taieturii.

– Latimea de taiere: este vorba despre circumferinta cercului descris de lama sau firul de taiere; cu cat latimea este mai mica, cu atat va trebui sa treci de mai multe ori peste o portiune de gazon pentru a o ajusta corespunzator.

Treptele de taiere: te vor ajuta sa reglezi inaltimea de taiere – in acest fel vei putea mentine tot timpul gazonul la inaltimea dorita.

Zgomotul: pentru a nu-ti deranja vecinii, dar si pentru a-ti proteja propriul auz, alege o motocoasa cat mai silentioasa.

Greutatea: acest parametru va dicta manevrabilitatea si usurinta in folosirea motocoasei. Alege un model usor si bine echilibrat, pentru ca vei tine motocoasa in maini o perioada destul de indelungata si nicidecum nu iti doresti ca oboseala sa intervina prea rapid.

Volumul rezervorului: alege o motocoasa cu rezervor mai mare si cu un consum scazut de carburant, altfel va trebui sa faci drumuri mult mai dese la garaj pentru realimentare.

Sistemele de siguranta: trebuie sa te asiguri ca motocoasa pe care o achizitionezi dispune de sisteme de protectie corespunzatoare.

Odata ce ai tinut cont de toate aceste elemente, vei reusi sa faci si alegerea potrivita in ceea ce priveste motocoasa. Impartaseste cu noi experienta ta: spune-ne cat de mult a durat cosmetizarea gazonului cu motocoasa aleasa si ofera celorlalti orice alt sfat pe care il consideri util in sectiunea de comentarii.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.