Recenzie: „Auschwitz. Alive 70 de ani” – Romeo Couti (Libraria Online Libris)

 

Nume: Auschwitz. Alive 70 de ani 

Autor: coord. Romeo Couti

Editura: LIBRIS EDITORIAL

Categorie: Memorii Jurnal

An apariție: 2017

La vânzare pe: Librăria online Libris

 

 

Salutare, dragii mei. Astăzi mi-am făcut curaj să îmi aștern pe foaie gândurile sau mai bine zis să vi le prezint și vouă. Au trecut 2 zile de când am terminat cartea „Auschwitz. Alive 70 de ani” și încă nu îmi găsesc locul, încă mă gândesc cât de rău poate ajunge un om încât să omoare alte sute de mii. Aș înțelege dacă un potop ar ucide atâția oameni, dar un om pur și simplu mi se pare inuman. Cu toate acestea Holocaustul a existat, sute de mii de oameni au murit fie gazați, fie din cauza condițiilor inumane în care au fost ținuți sau chiar din cauza experimentelor efectuate pe ei.

„Auschwitz. Alive 70 de ani” nu este o simplă carte, ea este o poveste de viață,  o dovadă a faptului că Holocaustul a existat, că mii de oameni și-au pierdut viața în timp ce alte mii au fost obligați să o ia de la 0 știind că au pierdut totul. Dacă cartea este greu de parcurs, videoclipurile sunt și mai rele, pur și simplu eu nu le-am putut urmări pe toate. Cu fiecare cuvânt rostit de o persoană care a fost într-un lagăr de concentrare inima mea se făcea tot mai mică. Încă se mai poate observa durerea, deznădejdea în vocile celor care au supraviețuit. 

Cei care mă urmăresc pe Instagram deja au avut acces la câteva fragmente din carte, am încercat să le aleg pe cele care prezentau mai puțină durere, deși sincer nu cred că așa ceva este posibil. Fiecare interviu este unic, fiecare persoană a reușit să treacă în felul ei peste această experiență. Unii au vorbit deschis despre ce s-a întâmplat mai devreme, alții au așteptat ca rana să se închidă măcar puțin înainte de a se deschide în fața celor dragi. 

Vă las mai jos câteva fragmente:

 

” V.B: Cand au venit, americanii ne~au spus ca suntem liberi, sa mergem in magazine, sa mergem la oamenii din sat si sa luam de toate. Cand am iesit, eu cu prietena mea am gasit niste morcovi pe jos, eram infometate, si am inceput sa luam. Soldatii americani ne intrebau de ce facem asta cand putem sa mergem la magazin si sa luam de acolo. Foarte multa lume a murit pentru ca, fiind infometati, mancau multa smantana sau gemuri. Au facut febra tifoida si astfel au murit. 😭😭😭. T.H: Cat ati ramas in aceasta zona pana cand v~ati reintors in Romania? V.B: In 9 mai cand s~a terminat razboiul atunci a fost serbarea. In 10 mai mai veneau autobuze ca sa ii duca pe oameni acasa. Noi eram ai nimanui. Ungurii ziceau ca Ardealul este al romanilor. Romanii ziceau ca ei nu au deportat 😔😔…” #marturiidininfern #holocaust #auschwitz #auschwitzalive #holocaust #braunvioara #notiteleionelei #libris #grupuleditoriallibris #tvrcluj #citeste #bloggerciteste

O postare distribuită de Popescu Ionela Mihaela (@popescuionelamihaela) pe

 

Azi mi~am facut curaj sa reiau lectura cartii „Auschwitz Alive 70 de ani”, este o carte grea plina de durere 🙁. „M.M.: Intr~o zi m~am intalnit cu o fosta prietena de a mea din Sighet. Era tare frumos imbracata intr~un halat negru si un fular roz. I~am spus ca arata bine, ca era eleganta. Atunci si~a dat seama ca a uitat ceva inauntru. Am realizat atunci ca ea stia ca in noaptea aceea va muri. De unde stia? Fiindca a venit o comisie din strainatate sa vada copii cu varsta pana la 15 ani. Copiii erau frumos imbracati, cu papusile in mana. T.H.: Era pentru propaganda. M.M.: Da. Au venit ziaristi si i~au fotovrafiat. Le~au spus ca din seara asta nu mai stau aici unde sunt numai adulti si ca vor merge intr~un sat unde pot sta linistiti. Satul acela… T.H.: Era crematoriu. 😭 T.H: Cum erau furnalele de la crematoriu? M.M.: Ardeau zi si noapte… 😢😢” #holocaust #marturiiholocaust #marturiidininfern #margaretamezei #auschwitzalive #auschwitz #libris #grupuleditoriallibris #tvrcluj #notiteleionelei

O postare distribuită de Popescu Ionela Mihaela (@popescuionelamihaela) pe

Știu că dacă plângem acum nu vom mai schimba nimic, dar cu toate acestea trebuie să fim siguri că Holocaust-ul nu va fi uitat. Că ai noștrii copiii se vor asigura că un astfel de masacru nu se va mai întâmpla nicoiodată. „Auschwitz. Alive 70 de ani” este o carte care merită citită, o carte care ne prezintă o parte neagră a istoriei, o carte care ne învață că unele greșeli nu mai trebuiesc repetate.

De ce Librăria Online Libris?

Pentru că este singura librărie la care, eu personal, am văzut această carte. Sinceră să fiu chiar dacă inițial intrasem pentru alt titlu cartea asta m-a atras ca un magnet. Știam la ce să mă aștept și totuși ea mi-a depășit așteptările. Un alt lucru pe care trebuie să vi-l mărturisesc este că aceasta nu este singura carte despre Holocaust ce poate fi găsită la ei pe site, dar pentru a afla mai multe vă invit să îi vizitați. Eu vă pot garanta că veți găsi un site prietenos, o gamă largă de volume din care să alegeți și prețuri foarte accesibile. 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.