Cele mai grave greseli pe care le poti face cand citesti o carte

 

Daca intrebi in stanga si in dreapta Cand am invatat sa citim majoritatea iti vor spune ca citirea se invata in primele clase ale scolii primare. Este insa acest raspuns in totalitate adevarat? Prin comparatie, atunci cand vorbim despre a scrie corect, raspunsurile pot sa varieze – unii pot sa spune ca doar la liceu, doar dupa facultate, in timp ce scrii lucrarea de doctorat s.a.m.d. Asadar, de ce nu merita si cititul o importanta la fel de mare? A citi inseamna doar a ne rezuma la a intelege cuvintele, propozitiile si frazele din fata noastra, pe baza alfabetului? Daca ar fi doar atat, lucrurile ar fi foarte simple. Din pacate, multi oameni, chiar la maturitate, au probleme in a citi si a intelege un text.

 

Iata de ce, pentru a incerca sa starnim interesul asupra acestei probleme si a-i ajuta pe cei care se confrunta cu aceasta situatie, am adunat in articolul de astazi cateva dintre cele mai frecvente greseli pe care le poti face atunci cand citesti. Am adaugat, desigur, si cateva solutii practice la aceste erori sau obiceiuri gresite.

Ceai, Foarfece, Trandafiri, Cartea, Petale

 

  1. Te-ai invatat sa citesti fiecare text ce ajunge in fata ochilor tai in acelasi mod – fie articol de ziar, carti, tabele de date, lucrari stiintifice

In fiecare din aceste situatii, textul este important. Insa nu cel mai important. Unele texte trebuie vizualizate, insa nu foarte atent analizate. Unele articole trebuie citite in diagonala. Alte texte trebuie aprofundate – decizia trebuie luata de la caz la caz.

  1. Nu vrei sa iti scape absolut nimic

Din pacate, acest lucru este pur si simplu imposibil – uneori va trebui sa te intorci la textele anterioare, din alte capitole. Alteori, nu poti face asta. Este in regula!

  1. Vrei sa iti amintesti tot ceea ce ai citit

Din nou, nu poti face acest lucru – nu avem nevoie de o memorie foarte buna, ci trebuie sa ne formam creierul in a face conexiuni, a interpreta date, a rezolva probleme. Inmagazinarea informatiilor (in modul in care am fost invatati in scoala, foarte adesea), nu ne va fi de folos in zilele noastre.

  1. Sa cauti si sa te documentezi prea mult pe Google legat de cartile pe care urmeaza sa le citesti

Nu toate parerile de pe internet sunt avizate, la fel cum nu toate recenziile de carte sunt corecte sau obiective. Nu te baza pe ce spun altii, ci incearca sa judeci tu insuti lecturile.

  1. Faptul ca nu folosesti un semn de carte.

Pare un lucru minor, insa daca nu faci asta, risti nu doar sa pierzi timp incercand sa iti dai seama unde ai ramas, ci si sa pierzi unele parti importante din carte.

 

Tu ce alte greseli ai facut de-a lungul timpul, legate de lectura? Spune-ne in spatiile pentru comentarii si vom incerca sa continuam discutia aici!

 

Goldbooks.ro iti recomanda urmatoarele carti.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.