Recenzie: Kosem – Solmaz Kamuran

 

 

 

Nume: Kosem

Autor: Solmaz Kamuran

Editura: Polirom

Categorie: Literatura Universală

La vânzare pe: Librăria Online Libris

 

 

FRAGMENT:

 

 

„Și spuse „Șah mat”

––––

Pe 10 septembrie, Mustafa fu închis din nou la Șimșirlik, iar mama sa reveni la Vechiul Palat. Fiul cel mare al sultanului Ahmed, Murad al IV-lea, avea să fie înscăunat pe tronul sultanal la vârsta de unsprezece ani.

 

Cu un aer biruitor, Kosem își strânse cu grijă piesele de marmură și le puse în săculețul de catifea… Jucase fără milă această partidă și câștigase … ”

 

 

Bine v-am regăsit, dragi cititori. La începutul acestui an v-am spus că am primit de la Librăria Online Libris doua cărți care au în prim-plan câte o Anastasia, ei bine astăzi vă voi vorbi despre prima dintre ele. Cartea este intitulată „Kosem” și este scrisă de Solmaz Kamuran. Ea ne prezintă viața tumultoasă pe care a dus-o Sultana Kosem, una dintre cele mai puternice sultane pe care le-a avut Imperiul Otoman.

O dată cu sultuna Hurrem a început și perioada intitulată „Sultanatul Femeilor”, chiar dacă lumea otomată a cunoscut-o și pe Sultana Safiye, Kosem a fost de departe cea mai mare sultană. Ea a reușit să conducă Imperiul și chiar dacă nu a avut o moarte tocmai plăcută și-a îndeplinit visul.

Povestea noastră începe prin prezentarea unor întâmplări foarte importante: Moartea Sultanului Mehmed al III-lea, înscăunarea lui Ahmed, mutarea sultanei Safiye în Vechiul Palat. Aceste evenimente vor avea un impact puternic asupra acțiunii. Mehmed al III-lea a fost sultanul care în ziua înscăunării sale și-a ucis toți frații, 19 sicrie au părăsit atunci Palatul. Safiye a fost o sultană puternică, care chiar dacă nu mai este la palat își va arăta influența pe parcursul cărții.

Dacă la Palat cadânele se luptau pentru a ajunge în iatacul imperial, pentru a rămâne gravide și pentru a naște prinți, pe Insula Tinos Anastasia se bucura de viață. Vorbim despre o tânără cu o educație aleasă, la vârsta ei știe deja 4 limbi și în plus stăpânește foarte bine jocul de șah. O decizie luată în grabă o va duce pe Anastasia pe mâinile piraților. Aici îi va întâlni pe Irina și pe Rustem, două persoane care o vor ajuta mult în ascensiune.

La scurt timp după ce a fost răpită Anastasia ajunge în marele Palat, aici va primi numele de Kosem și va începe să învețe mai multe despre ce înseamnă haremul. Ahmed, chiar dacă este tânăr reușește să ia numeroase decizii cu ajutorul slujitorilor și al mamei sale, sultana Handan. El se va arăta interesat de șah și astfel va petrece ore întregi cu Kosem. Nu va dura mult până când cadâna va intra în iatacul imperial și va rămâne gravidă.

Chiar dacă atunci când Mahpeyker(numele pe care Sultanul Ahmed în folosea atunci când vorbea cu Kosem și numele sub care a fost trecută în condică) a rămas gravidă deja Mahfiruz și Fatma erau însărcinate, chiar dacă Kosem a născut o fată, în timp ce cele două sultane au oferit dinastiei prinți, Ahmed avea ochi doar pentru sultana inimii sale. Pe sultan nu îl supăra că iubita lui Sultană îi oferise 3 fete, nici că primul lor prinț a murit la puțin timp după naștere, tocmai de aceea la scurt timp Kosem va da naștere la 4 prinți.

Destinul nu a fost de partea lui Kosem, pentru că la scurt timp Ahmed a murit și ea a rămas să le asigure fiilor ei un viitor. Legile nu erau tocmai cele mai ușoare, prințul care urca pe tron trebuia să își omoare frații, iar asta însemna că toți copiii lui Mahpeyker trebuiau să moară. La fel ca într-un joc de șah Kosem va schimba însă lucrurile ajungând chiar să conducă Imperiul ca și regentă.

Ce se va întâmpla însă atunci când proprii ei copii vor începe să se bată între ei pentru tron? Va putea ea să își dea propriul copil jos de pe tron? Cine va putea să pună capăt vieții măreței Sultane Kosem? Puteți afla toate acestea citind cartea „Kosem” de Solmaz Kamuran.

Pe mine această carte m-a cucerit deoarece reușește de minune să îmbine războiul, istoria  și dragostea. Încetul cu încetul lumea haremului ne este prezentată cu tot cu cruzimea ei. Kosem este una dintre femeile care rămân în istorie pentru curajul său, dar și pentru tirania de care a dat dovadă în ultimi ani de viață. Încă de la început și până la final cartea este un joc de șah, fiecare capitol reprezintă o nouă metodă, o nouă idee, totul pentru ca la finalul cărții să se ajungă la șah-mat. Oare cine va câștiga acest joc și cu ce preț?

 

 

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.