Aparate de sudura – cum alegem aparatul cel mai potrivit?

Un aparat de sudura poate sa realizeze urmatorul obiectiv: unirea a doua materiale de tip metalic sau termoplastic. Unii oameni cred ca isi cumpara aparate de sudura doar cei care se ocupa cu aceasta activitate, sudorii. Oricine are un atelier acasa ar trebui sa aiba si un mic aparat de sudura, pentru ca se poate dovedi foarte util. Daca esti o persoana practica si iti place sa mesteresti, iar atelierul din garaj e un loc unde iti petreci o parte din timp, trebuie sa ai si un aparat de sudura in arsenalul tau de unelte.

 

Stii cum functioneaza un aparat de sudura?

 

Ai sudat vreodata? Stii ce se petrece in tmpul procesului de sudura? Daca nu stii, explicatia nu e una foarte complicata. In procesul sudarii este utilizat curent electric si un electrod pentru a forma un arc electric intre materialele ce trebuie unite si electrod. Cel care sudeaza trebuie neaparat sa poarte o masca de protectie. Este nevoie de un curent foare mare pentru a putea suda, acesta putand avea valori de pana la cateva zeci de amperi, iar in punctul de sudura poate fi chiar si de cateva mii de amperi sau chiar mai mult. Aparatele pot fi de curent alternativ sau continuu.

 

In timpul sudarii, invelisul electrodului este descompus, iar vaporii care se formeaza au un rol de protejare a materialelor care trebuie sudate si chiar a sudurii impotriva factorilor externi, cum ar fi oxidarea.

 

Pe langa purtarea mastii de protectie, atunci cand sudam trebuie sa respectam anumite norme de siguranta. Inca nu s-a inventat aparatul de sudura suta la suta sigur, asa ca respectarea acestor norme este absolut necesara pentru a evita pericolele, sudura fiind considerata inca o activitate ce prezinta pericole.

 

 

 

Ce tipuri de aparate de sudura cunoastem?

 

-aparate de sudura MMA

 

Acest aparat utilizeaza electroliti inveliti si este cel mai standard aparat dintre toate, are de obicei un pret foarte accesibil, insa necesita experienta pentru a putea fi manevrat optim. Poate sa sudeze un numar mare de materiale de diferite grosimi. Prin topirea unui electrod, rezulta un material care uneste doua sau mai multe materiale.

 

-aparate de sudura MIG/MAG

 

Sudura in cazul utilizarii acestui aparat are loc prin topirea unui fir metalic, iar in procesul de sudura se elibereaza un gaz care poate fi inert sau activ si are rolul de a opri depunerea de reziduuri pe material. Asta inseamna ca sudura cu acest aparat va fi mai curata si mai fina. Pentru folosirea lui nu este nevoie de experienta.

 

-aparate de sudura TIG

 

Electrodul folosit de acest tip de aparat este unul neconsumabil si poate sa fie din tungsten sau wolfram. In procesul sudarii se elibereaza un gaz inert care protejeaza impotriva oxidarii. Cu aceste aparate de sudura se realizeaza cele mai netede si mai curate sudari, insa pretul lor este destul de mare.

 

 

-aparate de sudura cu autogen

 

Aceste aparate folosesc o flacara speciala care topeste un fir metalic. Avantajul acestui tip de aparat este ca poate suda foarte bine si materile degradate sau ruginite, plus ca il pot folosi si cei care nu au experienta in sudura.

 

-invertoare de sudura

 

Acesta este un tip nou de aparate de sudura, care e perfect pentru utilizatorii casnici. Este mai compact si mai portabil decat celelalte tipuri de aparate, iar consumul de curent este redus, tocmai de aceea este inovativ in domeniul aparatelor de sudura.

 

Pentru a alege intre diferite aparate de sudura, intai trebuie sa te hotarasti daca vrei un invertor de sudura sau un aparat de sudura clasic. Alegerea se face in functie de activitatea pe care o vei desfasura, urmand sa te decizi daca e nevoie de sudura cu electrod, flacara sau fir. Conteaza ce materiale vrei sa sudezi. Daca pentru aluminiu este nevoie de un aparat de curent alternativ, pentru ca acest material se poate deforma foarte usor si trebuie evitata deformarea, pentru otel se poate utiliza orice tip de aparat de sudura.

 

Indiferent de ce alegi, nu uita ca siguranta ta in timpul sudarii este de importanta maxima. Alege un aparat care iti permite sa reglezi intensitatea curentului si care nu este foarte complicat, ci simplu si usor de folosit.

 

Daca ai nevoie de un aprat de sudura, poti opta pentru una dintre optiunile prezentate mai sus. In functie de bugetul tau si de preferinte, viziteaza magazinul onlinea Neakaisa acum si comanda.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.