Cum economisesti timp si bani cu un aparat de sudura

Sa fii un om mereu pregatit presupune ca in casa sau gospodaria ta sa existe nenumarate scule si obiecte care rezolva orice problema. De la banala trusa de scule cu cleste, ciocan si surubelnita, pana la aparate performante cum sunt aparate de sudura, pe care le poti utiliza pentru rezolvarea diferitelor probleme aparute in casa sau in curte.

 

De cele mai multe ori, barbatii prefera sa repare singuri lucrurile stricate din casa sau chiar sa isi ajute prietenii si vecinii cu indemanarea lor. Avand in vedere faptul ca este destul de costisitor sa apelezi la profesionisti pentru orice lucru deteriorat sau stricat, barbatii incep sa cumpere diferite aparate si aparaturi pentru a rezolva singuri problemele. Un ghid de utilizare, putina indemana si perseverenta sunt ingredientele de care are nevoie un barbat pentru a fi expert in sudura.

 

Pe langa faptul ca investitia intr-un astfel de aparat se amortizeaza destul de repede, avantajele detinerii unui aparat de sudura te scapa de cheltuieli neprevazute, dar te ajuta si sa economisesti timp. Indiferent de ora sau ziua in care apare o defectiune, o poti repara simplu si rapid. Evident, aceste aparate sunt usor de utilizat, iar avantajul unui aparat de sudura este ca executi singur lucrarea, asa ca te vei asigura ca este facuta perfect. Bineinteles, in cazul in care nu merge totul conform planului si nu iti iese ce vrei sa faci, nu vei mai avea pe cine sa arunci vina, asa ca procesul de sudare necesita raspundere si responsabilitate.

Ce este sudarea?

Conform DEX-ului, sudarea reprezinta actiunea prin care doua sau mai multe obiecte facute din metal sau termoplastice se lipesc prin incalzire. In functie de marimea obiectelor si in functie de nevoia de intarire a sudurii, se pot adauga diferite materiale aditionale care ajuta procesul de lipire.

 

Sudura este un domeniu foarte complex, asa ca exista destul de multe variante pentru a executa aceasta activitate. Multiplele variante de sudura au ca rezultat un numar destul de mare de procedee de sudura. Daca vrei sa fii omul bun la toate din gasca ta, trebuie sa fii atent in continuare la ce urmeaza!

Procedee de sudare

Sudarea electrica cu arc se afla la baza tuturor metodelor de sudura prin topire. Actioneaza la temperaturi inalte si presiune scazuta pentru a se forma intarirea comuna dintre materialele ce trebuie sudate si materialul de adaos.

 

Exista un procedeu care este cel mai des intalnit, si anume sudura de tip MMA, care necesita un aparat de sudura special: aparatul MMA. Ce presupune acest procedeu? Sudura este realizata prin intermediul unei surse de curent care este aplicata unui electrod. Obiectul care urmeaza sa fie sudat se conecteaza cu un cleste de mana la polul masa al sursei de curent. Urmeaza electrodul care se apropie de obiectul legat la masa si se finalizeaza circuitul electric prin scanteie. Potentiometrul gasit la aparatele de sudura MMA are functia de reglare a intensitatii in functie de cat de mult se doreste ca materialul de sudura sa fie patruns. Trebuie sa stii si faptul ca electrozii se mai numesc si electrozi inveliti.

 

Nu doar aparatele de sudura MMA sunt cele mai intalnite, pe piata existand si alte aparate care utilizeaza diferite metode. In continuare o sa vorbim despre aparatele de sudura de tip MIG-MAG, care seamana foarte mult cu cele de tip MMA. Design-ul aparatului, dar si pistoletele sunt diferite fata de aparatul de sudura MMA. Insa, adevarata si cea mai mare diferenta intre aceste doua tipuri de aparate de sudura o constituie necesitatea utilizarii gazului protector la locul sudurii. Acest gaz substituie invelisul electrodului.

Iti spuneam mai sus ca exista nenumarate aparate si metode de sudura, insa pana acum ti-am prezentat doar doua dintre acestea. Cel de-al treilea procedeu utilizat in intreaga lumea de foarte multi oameni, este un procedeu care necesita aparate de sudura TIG-WIG, adica Tungsten/Wolfram Inert Gas. Acesta este un procedeu ce presupune topirea produselor sau obiectelor ce urmeaza sa fie sudate. La aparatele de sudura de tip TIG, arcul electric se formeaza intre piesa care se sudeaza si electrodul tungsten, insa electrodul nu este material de adaos. Acesta este doar un simplu electrod, motiv pentru care uzura este mult mai mica in comparatie cu un electrod invelit utilizat la sudura MMA.

 

Daca intentionezi sa iti achizitionezi in curand un aparat de sudura, alege unul de calitate din magazinul NeaKaisa!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.