Întrebări și răspunsuri despre psihologi și psihologie

 

Foarte multi roman considera ca o vizita la un cabinetpsiholog bucuresti, este o dovada clara de nebunie. Tocmai de aceea, simpla ideea de a ajunge pe scaunul unui cabinet psihologic este infricosatoare. Cultura americana, in schimb, a transformat cabinetele psihologice in locuri cu adevarat esentiale pentru majoritatea oamenilor, in care micile sau marile probleme aparute la nivel psihologic pot fi rezolvate.

Desi evoluam greu, o facem, motiv pentru care au aparut din ce in ce mai multe cabinete psihologice Bucuresti, destinate nu doar persoanelor care doresc sa obtina adeverinte pentru permisul de conducere, ci si celor care doresc sa isi rezolve diverse probleme. Exista, inca, o multime de intrebari legate de acest domeniu medical si exista foarte multe confuzii, multi oameni confundand psihologul cu psihiatrul.  Vom incerca sa lamurim macar o parte dintre toate intrebarile, sa descoperim mai multe lucruri despre psihologie si sa vedem de ce merita o vizita la psiholog.

 

Care este diferenta dintre psihiatru si psiholog?

 

Diferentele sunt destul de mari. Pe scurt, psihologul evalueaza gandirea si comportamentul uman, oferind consiliere psihologica si diverse solutii psihoterapeutice, in timp ce psihiatrul este un medic ce a urmat cursurile unei facultati de medicina si are capacitatea de a aprecia patologia mintala. Psihiatrul este cel care poate sa recomande medicamente si chiar internarea in clinici de specialitate, in timp ce psihologul nu face altceva decat sa se ocupe de problemele constiente ale unei persoane.

Psihiatrul trebuie sa fie solicitat in situatiile in care o persoana vee deformat realitatea, are convingeri bizare, are ganduri suicidale sau are probleme legate de memorie si de atentie.

Psihologul, in schimb, trebuie sa fie solicitat in cazul unor depresii usoare su in cazul unor probleme normale, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, o despartire sau diverse alte situatii din viata de zi cu zi.

 

Cand este nevoie de un Cabinet psiholog Bucuresti?

 

Exista mai multe semne care iti arata ca ar trebui sa vizitezi un psihlolog. Pe langa cele amintite mai sus, precum durerea provocata de pierderea unei persoane dragi sau o despartire, exista o multime de alte situatii care pot fi rezolvate cu o vizita la un cabinet psihologic:

  • Toate trairile au intensitate maxima. Practic, tot ceea ce simti te copleseste, iar lucrurile necunoscute iti dau impresia ca se va intampla ceva rau. Este o forma de anxietate care iti da semne ca ai nevoie de ajutor de specialitate.
  • Ai dureri de cap inexplicabile, iar sistemul imunitar este unul scazut. De foarte multe ori, problemele pshice dau nastere la dureri fizice, cum ar fi un stomac deranjat sau dureri mari de cap si de gat. Daca ai dureri, insa medicii nu au o explicatie asupra lor, psihologul poate sa fie o solutie foarte buna.
  • Folosesti alcool sau substante halucinogene. Aceste probleme pot fi indepartate si ele cu ajutorul unui psiholog bun.
  • Creezi ingrijorare in randul prietenilor si al familiei. Daca cei din jurul tau sunt ingrijorati in ceea ce te priveste, este posibil sa ai nevoie de un psiholog.

 

Cum decurge o vizita la psiholog?

Foarte multi oameni isi inchipuie ca vizita la psiholog este asemanatoare cu cele promovate in filmele americane: stai pe o canapea si iti povestesti trairile. O vizita intr-un cabinet de psihologie poate sa surprinda, insa, prin simplitatea ce o caracterizeaza.
De regula, in functie de problemele ce trebuie sa fie rezolvate, vizitele presupun fie comunicarea cu psihologul, fie diverse joculete si teste care ajuta la indepartarea problemei.

 

Care sunt cele mai interesante lucruri despre psihologie?

 

De-a lungul timpului, psihologia a dat nastere unui numar foarte mare de lucruri interesante despre psihicul uman, pe care oricine trebuie sa le cunoasca. Iata, asadar, cateva lucruri foarte interesante pe care toti psihologii le stiu:

  • Adeseori, in cabinetele de psihologie se folosesc pastile placebo. Partea buna este ca sunt foarte eficiente, de cele mai multe ori dand rezultate mai bune decat pastilele clasice;
  • Desi foarte multe site-uri si articole de dezvoltare personala iti recomanda sa impartasesti scopurile pe care le ai cu altii, statisticile arata ca o astfel de destainuire iti scade sansele de a reusi. Astfel, daca ai un plan pentru a reusi ceva, este bine sa il tii pentru tine.
  • Muzica are un impact psihologic extrem de puternic. Genurile muzicale pe care le asculti pot sa decida gradul de fericire pe care il traiesti.
  • Daca ai impresia ca stresul este o problema pe care o poti rezolva singur, este bine sa te gandesti de mai multe ori. Este posibil chiar sa mori din cauza stresului si din cauza dezamagirilor in dragoste. Boala se numeste Cardiomiopatie pe baza de stres.
  • Daca vrei sa gandesti cat se poate de rational, este bine sa o faci in alta limba. Psihologii au ajuns la concluzia ca deciziile pe care le iei atunci cand gandesti in alta limba sunt mai rationale si mai corecte.
  • Cel mai mare nivel de stres este atins intre 18 si 33 de ani. Dupa aceasta varsta, nivelul de stres incepe sa fie redus.

In principiu, o vizita la psiholog iti va deschide ochii cu astfel de informatii si cu o multime de sfaturi utile care te vor ajuta sa traiesti mult mai bine decat o faceai pana acum.

 

Care sunt beneficiile unei vizite la psiholog?

 

Daca reusesti sa iti faci curaj sa mergi la psiholog si treci peste numeroasele prejudecati referitoare la o astfel de vizita, te poti bucura de o  multime de avantaje majore:

  • Terapia psihologica are efecte pe lunga durata, ajutandu-te sa traiesti fara stres si probleme;
  • Poti scapa de durerea fizica. De foarte multe ori, durerea fizica este cauzata tot de stres si vei putea scapa de ea.
  • Ai garantia ca ai o persoana care te asculta, indiferent de cat de complicate sunt situatiile in care te afli. Psihologul este obligat sa pastreze confidentialitatea in lgatura cu ceea ce ii povestesti.
  • Te intelegi mult mai bine. Multi adulti au probleme legate de intelegerea propriei persoane, probleme ce pot fi rezolvate cu ajutorul unui psiholog.

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.