Câțiva pași pentru a deveni independent financiar

Îmi aduc și acum aminte de zilele în care îi amenințam pe ai mei că într-o zi voi fi independentă. Anii au trecut și visul meu s-a îndeplinit, dar lucrurile care o dată păreau ușoare s-au dovedit a fi puțin mai grele. Pe lângă problema plecării departe de orașul în care m-am născut s-a pus și problema banilor. Acum lucrurile nu mai erau cumpărate de părinții mei, care voiau, nu voiau trebuiau să găsească bani pentru toate, ci chiar de mine.

Pentru că în aceste luni am avut ocazia de a afla tot ce înseamnă independență financiară m-am gândit să împart cu voi toate aceste informații. Sunt sigură că și voi vă doriți să cheltuiți mai puțini bani, să reușiți să treceți cu bine peste fiecare lună și să nu vă mai fie teamă că veți rămâne fără niciun ban în casă.

Trebuie să vă mărturisesc că eu nu am învățat toate acestea singură, ci m-a ajutat foarte mult și un curs de educație financiară la care am participat în luna mai. Acesta a fost organizat de către BCR și dacă vă mai amintiți v-am povestit și atunci despre el. Pentru cei care se află pentru prima oară pe blogul meu trebuie să menționez că acest proiect poartă numele de Scoala de Bani și are menirea de a ne ajuta să aflăm mai multe despre factorii care ne împiedică să economisim.

5 pași pentru a deveni independent financiar

Primul pas îl reprezintă stabilirea unui buget personal pe luna respectivă. Trebuie să avem în vedere  totalul veniturilor de care vom beneficia în acea perioadă. Mai apoi trebuie să trecem pe foaie cheltuielile obligatorii: facturi, taxe, impozite. Acest lucru este foarte important, pentru că doar după ce realizăm aceste calcule vom afla ce bani ne rămân și pentru alte cheltuieli.

Al doilea pas este reprezentat de tăierea de pe lista de cumpărături a produselor de care nu avem obligatoriu nevoie. Știu, că în special noi fetele, adorăm să cumpărăm lucruri doar pentru că arată bine în magazin. De exemplu atunci când urmează să mergem la un eveniment avem tendința de a cumpăra mai multe ținute, ținute care de cele mai multe ori ajung să rămână nepurtate. Tocmai de aceea eu vă propun să verificați mai întâi dulapul, să vedeți dacă nu cumva produsul se află deja acolo.

Al treilea pas este cel de  planificare a unor obiective pe termen mediu sau lung. De exemplu poate dorim să ne cumpărăm o casă sau să economisim pentru a da la școala de șoferi. Ei bine pentru a ne îndeplini aceste vise putem opta pentru un credit. Aceasta este cea mai rapidă metodă, dar trebuie să avem în vedere și faptul că ne vor trebui bani pentru plata ratelor. Cei de la BCR ne pot învăța cum să accesăm un credit și cum să alegem cea mai bună ofertă de pe piață.

Al patrulea pas este reprezentat de economisirea banilor. Aici există mai multe metode, fie optăm pentru o pușculiță, fie pentru diverse metode de salvare a economiilor. Eu am optat pentru trecerea banilor, care rămân la finalul fiecărei luni, pe un card la care nu am foarte des acces. În felul acesta chiar dacă sunt tentată să fac cumpărături nu voi intra în acei bani.

Cel de al cincilea pas este reprezentat de găsirea unor noi surse de venituri. Nu vă gândiți că trebuie să vă căutați un nou loc de muncă, bine puteți face și asta dacă timpul vă permite. Eu aș merge pe o metodă de cum să faci bani mult mai simplă. De exemplu poți să îți monetizezi o pasiune, sunt foarte multe persoane care se folosesc de hobby-ul lor pentru a face un ban în plus și asta nu este o rușine. Acești bani se vor adăuga și ei la bugetul tău și vei putea ieși în câștig.

Voi ce faceți pentru a economisi? Ați participat la cursurile organizate de Școala de Bani? Ați făcut chestionarul de pe pagina lor? Ce răspuns v-a ieșit? (P.S. mai jos puteți vedea răspunsul pe care l-am primit eu)

Acest articol a fost scris pentru proba numărul 6 din SuperBlog 2018!

2 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.