Aromânii

Chiar dacă acest cuvânt nu mai este atât de des folosit în literatura română, cu toate acestea nu îl putem uita pentru că avem autori în limba noastră care se dovedesc a fi reprezentanți de seamă ai acestora, se spune că cel mai de seamă reprezentată este chiar Ion Luca Caragiale, pe care cred că cei mai mulți îl știți datorită pieselor de teatru haioase realizate.
Cuvântul de aromâni, după cum ne putem da și singuri seama are o strânsă legătură cu cuvântul români. Vorbim aici doar de existența unei litere în plus în cadrul cuvântului. Vecinii acestora îi numesc însă vlahi, cele două cuvinte fiind sinonime.
Important este însă de reținut faptul că indiferent ce denumire vom utiliza vom vorbi fix de același lucru, poporul aromân este un popor de vlahi, fiind și același popor cu cel existent în nordul Dunării.
Descoperirea lor de către oamenii de știință s-a făcut însă mult mai târziu, aceștia fiind găsiți în rândul populațiilor Peninsulei Balcanice, numele lor a diferit însă de la popor la popor, astfel printre denumirile pe care le-au primit aromânii de a lungul timpului se numără și: Traco-Vlahi, Rumuni, Aromâni, Macedonieni. Pentru popoarele engleze ei erau pur și simplu numiți vlahi.
De la populația vlahă care a construit Imperiul Asăneștilor, mai regăsim și astăzi foarte multe trăsături la urmașii lor aromânii printre acestea se numără: faptul că locuiesc în comunități închise, conservatoare, așezate de cele mai multe ori în munți sunt crescători de vite, de oi. Vorbim de o populație care a reușit pentru o perioadă foarte mare de timp să nu se lase supusă sau asimilată de alte popoare.
Acestea și multe altele sunt semnele existenței unui popor ce pare că vine de dincolo de istorie. Ca și limba română vorbită la Nordul Dunării, aromâna este urmașa limbii vorbite de tracii romanizați în România Orientală.

By Ana

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.