Detectiv de opere literare
De foarte multe ori istoria literară a fost pusă în situația de a deveni un adevărat detectiv, deoarece se încerca demonstrarea paternității unei opere, adică se încerca stabilirea adevăratului autor al unei opere literare. În această situație a fost pusă și cartea ”Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie” , la început s-a spus că a fost scrisă chiar de către Neagoe Basarab, deoarece cam asta rezulta încă din titlu.
La puțin timp însă s-a presupus că autorul ei ar fi scris-o dupămoartea lui Neagoe, iar datorită prezenței tentelor religioase a apărut chiar supoziția că a fost scrisă de un călugăr, după descoperirea originalului slav au fost reluate discuțiile cu privire la această.
Și pentru a doua oară au apărut întrebări, cartea fiind realizată în limba slavă nu prea putea fi considerată ca aparținănd literaturii române, problema era una destul de inutilă, dar cu toate acestea a ridica foarte multe semne de întrebare în respectiva perioadă de timp.
Problema nu era una foarte importantă, pentru că majoritatea limbilor au primele cărți publicate în general în latină, la noi slava era exact cum era latina pentru alte popoare, deci obligatoriu cartea aparținea limbii române.
Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie, au circulat pentru o perioadă destul de lungă de timp în limba slavă, urmând ca mai apoi să fie traduse în română și pentru o altă perioadă de timp să circule în ambele limbi.
Ceea ce știm cu siguranță este că varianta slavă este originalul, iar ceea tradusă în română este o copie fidelă, doar că tradusă în frumoasa noatră limbă. În gândurile noastre răsună însă mereu întrebarea ” Cine este autorul acestei opere?” A fost oare i-a scrisă de Neagoe Basarab? Sau el doar a dictat unui călugăr textul? Indiferent de răspunsul acestor întrebări un lucru este cert literatura română are în componență una dintre cele mai frumoase cărți.
By Ana