Podurile

Din cele mai vechi timpuri strămoşii noştri au început să construiască poduri de-a curmezişul unei ape sau pentru scurtarea drumului peste o râpă. Acum milenii de ani  ei au făcut primele poduri rostogolind un copac de-a latul apei,deci podul respectiv avea lungimea copacului. Cei care trăiau în zone cu vegetaţie de liane au început să le împletească pe acestea şi să le prindă de pomii aflaţi pe malurile râurilor reuşind în acest mod să construiască poduri mai lungi decât înălţimea copacilor.
                O dată cu dezvoltarea societăţii şi a ştiinţei, generaţii întregi de constructori au trecut la construcţia podurilor din diferite materiale trecând de la cele din lemn la altele construite din piatră, apoi din cărămidă, iar în timpurile mai apropiate din beton, beton armat sau chiar din oţel. Totodată datorită ingeniozităţii acestor constructori inventivi, iscusiţi şi harnici toate regiunile globului pământesc au fost împânzite cu variate şi nenumărate poduri, construite în diverse scopuri : în desfăşurarea diferitelor războaie, pentru reducerea distanţelor în activitatea comercială. Podurile construite de romani  stârnesc şi acum invidia şi admiraţia prin măestria cu care au fost construite. Romani fiind recunoscuţi şi pentru  podurile apeducte care erau folosite pentru alimentzarea cu apă, cel mai neobişnuit dintrea acestea a fost construit în sudul Franţei, ţineţi-vă bine cu o sută de ani î.e.n., situat lângă oraşul Nimes, un pod cu trei etaje, construcţie bazată pe bolţi şi având o înălţime de 49 de metri.
                Pe timpul împăratului roman Traian s-a construit  un pod şi  la Drobeta Turnu-Severin, apoi avem podul de la Cernavodă, precum şi podul dintre Giurgiu şi Ruse care leagă România de Bulgaria, un pod etajat, jos fiind calea ferată, iar la etaj şoseaua.
                Dar nu toate podurile existente în lume au fost construite de oameni,cu toate că sunt rare, ci sunt unele, destul de curioase, făcute de mama natură, cum este şi podul format prin prăbuşirea unei porţiuni dintr-o peşteră, pe şoseaua Baia de Aramă – Ponoarele.
by Millu

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.