Managementul bugetului

Cu totii cunoastem sentimentul banilor care se duc mai repede decat vin si cateodata nici nu stiti pe ce s-au dus. Daca vreti sa fiti mai chibzuiti cu bugetul dar nu stiti de unde si ce sa mai taiati pentru a pune bani deoparte , v-am pregatit cateva idei ajutatoare.
Faceti o lista cu tot ce cumparati – de fiecare data cand ies bani din portofel scrieti intr-un carnetel sau un fisier pe ce i-ati dat, este greu la inceput , dar aveti grija sa nu omiteti nimic. La sfarsitul lunii trageti linie si vedeti pe ce s-a cheltuit cel mai mult si ce era inutil. In acest fel vedeti o proportie si o constanta a fluxului de bani ce intra si ies, nu va trebuie un contabil doar putina atentie.
Faceti o lista pentru ingredientele de baza din bucatarie- incercati sa cumparati mai chibzuit, din experienta mea cei mai multi bani se duceau pe prostioare, ciocolatele si mai putin pe alimentele cu adevarat importante. In acest fel veti incepe sa mancati si mai sanatos si sa mai puneti si deoparte. Atentie : la piata fructele si legumele sunt si mai ieftine si mai gustoase decat in supermarketuri. Daca optati pentru supermarket incercati si marcile proprii ale acestora, in multe cazuri veti observa ca sunt produse de aceeasi companie ca si altele “de firma” dar mult mai ieftine ( nu mai platiti reclama) .
Comparati preturile din magazine – magazinele au preturi diferite pentru acelasi aliment, incercati sa gasiti magazinul care va satisface cel mai bine nevoile si nu va scutura de bani. Faceti pe cat este posibil cumparaturile din acelasi magazin , daca mergeti la 5 magazine diferite pentru 5 produse diferite, va veti intoarce cu 10 produse , pentru ca mereu se mai gaseste cate ceva de luat. Stabiliti dinainte ce aveti de luat si incercati sa nu va abateti de la lista.
Deschideti un cont de economii – incercati sa depuneti lunar orice suma de bani va permiteti intr-un cont de economii ce ofera si dobanda, putin cate putin se vor strange iar cand veti avea nevoie veti avea o “plasa de salvare”.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.