Cum a fost prima mea ecografie mamara

Toate femeile au auzit despre cancerul la san, dar ma intreb cate dintre ele stiu cum sa depisteze din timp aceasta boala, inainte de a fi prea tarziu? Fiecare femeie cunoaste macar un caz de cancer la san si spune cu tristete in glas “Doamne fereste”, dar oare cate au fost la medic pentru ecografie mamara sau mamografie?

Trebuie sa recunosc ca faptul ca mama a descoperit un nodul suspicios in urma unei mamografii, investigatie recomandata femeilor de peste 40 de ani, m-a pus nu doar pe ganduri, ci si pe fapte. Dupa ce am insotit-o pe mama la investigatiile ce i-au fost recomandate, mi-am facut si eu programare pentru ecografie mamara la aceeasi clinica, Donna Medical Center, la care mama merge din anul 2011.

Pana atunci nu mai facusem nicio investigatie la sani. Citisem inainte despre ecografia mamara si despre importanta ei, dar nu credeam ca am ajuns la varsta la care sa-mi fac griji. Mi-am dat seama ca frica si ignoranta sunt doua din motivele pentru care poti ajunge la un diagnostic nefavorabil. Ceea ce constatasem eu mi-a fost confirmat de medicul senolog. La fel ca multe femei, am ajuns la medic cu frica de a descoperi o formatiune suspicioasa dupa ce ani la randul am ignorat sanatatea sanilor mei.

Dar, iata-ma la prima mea ecografie mamara, la 32 de ani. De cand am ajuns in clinica si pana la plecare, caldura cu care m-a intampinat intregul personal m-a coplesit si impresionat placut. Auzisem numai cuvinte de lauda din partea mamei, care recomanda mereu colegelor si prietenelor ei, iar acum era momentul sa ma conving ca e asa cum spune ea.

Am intrat in cabinet si medicul senolog mi-a adresat mai multe intrebari si mi-a ascultat cu rabdare raspunsurile. Mi-a dat de inteles ca istoricul meu e foarte important pentru stabilirea riscului de a avea cancer la un moment dat in viata. Medicul m-a invitat pe masa de consultatie si a inceput sa realizeze ecografia mamara. Discretia medicului m-a facut sa uit cat de stanjenita eram de gandul ca voi fi dezbracata de la brau in sus. Medicul senolog a controlat cu atentie ambii sani, mi-a explicat ce observa si am inteles totul, chiar daca eu nu sunt familiarizata cu termenii medicali specifici.

Din fericire, ecografia mamara a dovedit ca nu am motive de ingrijorare, insa medicul mi-a recomandat sa vin periodic la investigatiile de preventie. Voi deveni si eu la fel de constiincioasa ca mama cand vine vorba de vizitele de rutina la medic. Vreau sa fiu linistita ca amandoua suntem sanatoase si ca orice probleme ar aparea, vor fi mult mai usor de vindecat deoarece au fost depistate din timp. Mama a scapat doar cu un tratament medicamentos pentru cu a mers din timp la medic pentru a face o mamografie.

Din pacate, in Romania, nu exista un program special de preventie, dar impreuna cu medicul senolog poti sa stabilesti un program personalizat, asa cum mi-a facut si mie. Dupa intreaga experienta, va sfatuiesc sa nu va fie frica si sa nu amanati la nesfarsit aceste controale de rutina, indiferent ca e vorba de sanii vostri sau de alte probleme de sanatate.

Stefania T., 32 de ani

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.