Despre matci reproducatoare de la Apis Donau

Cateva informatii din lumea albinelor

Bună ziua, dragele mele. A venit deja primăvara, chiar dacă trecem printr-o perioadă mai friguroasă, deja am început să găsesc seara câte o albină moleșită de frigul de afară. Ele la prânz încep să fie atrase de florile de narcise și zambile ce mi-au invadat curtea, dar seara când soarele dispare, vine frigul, iar puterea lor de a se întoarce la stup dispare. O dată cu trezirea naturii la viață ce are loc în fiecare primăvară, încet, încet își încep activitatea și cele mai muncitoare insecte pentru a produce mult gustoasa miere. Pentru a-și întreține matca, cum urcă soarele pe cer ele încep alergătura din floare în floare pentru strângerea polenului. Regina unui stup nu iese niciodată afară, cu excepția roitului de împerechere, rolul ei fiind acela de a asigura întărirea familiei prin procrearea de noi membri. Așa că ea este ținută ca-n palmă de miile de albinuțe ce își împart sarcinile privind recoltarea hranei, de curățenie a stupului, de hrănire a reginei sau de apărare împotriva hoților.

Termenul de matca si utilitatea ei in cadrul stupului.

De curând am citit pe apis-donau.ro despre necesitatea de a-ți asigura o matca sănătoasă pentru a-ți asigura continuitatea stupului, căci matca se împerechează o singură dată în viață, după care cam trei ani , unele pot trăi chiar șapte ani, folosește sperma stocată pentru a ponta până la 1500 de ouă pe zi. Foarte interesant mi s-a părut că reginele nu sunt un monarh absolut, în stup deciziile fiind luate în mod democratic, de exemplu roitul se hotărăște prin vot.

De asemenea, atunci când regina nu mai poate procrea alți membri, se decide alegerea unei alte mătci, asta nu presupune doar o singură albină, din contră vor fi alese mai multe botci, iar una dintre ele va deveni viitoarea matcă. Cu toate acestea lupta pentru supremație este una foarte puternică, pentru că matca care va vrea să devină regină trebuie sa le omoare pe concurentele sale, fie că vorbim de cele care nu au eclozat încă sau chiar de cele eclozate în același timp cu ea.

Matca depinde în totalitate de supusele sale, care trebuie sa o ajute cu mâncatul si cu întreținerea, spre deosebire de celelalte albine regina nu poate mânca decât hrană pre-digerată. La cei de la apis-donau.ro descoperim miere, propolis, polen, dar si o multitudine de sfaturi și de informații despre albine, pe blogul lor. Tot de la ei putem achiziționa si o serie de mătci fie că vorbim de unele obținute pe cale naturală sau chiar de înseminări artificiale. La ei veti descoperi mătci reproducătoare ce au  calități excepționale și vă vor asigura o stupină sănătoasă.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.