Rolul reductoarelor melcate in satisfacerea cererii crescute de energie

Escaladarea continua a costurilor de energie a crescut accentul pe eficienta masinariilor si a sistemelor lor de actionare. Recent, s-a demonstrat ca unele reductoare melcate, precum cele de la Braco, sunt capabile sa ruleze randamente de peste 90%, in proportii mai mici de 20: 1.

Reductoarele implica frecare de alunecare si rotire si necesita rotirea unei mase intr-o baie de ulei. Ambele caracteristici genereaza unele pierderi, care pot fi reduse la minimum. Eficienta reductoarelor melcate a crescut prin imbunatatiri tehnice. Aceste castiguri in eficienta combinate cu avantajele unor costuri initiale mai mici, capacitatea de suprasarcina mai mare si durabilitatea sunt argumente puternice pentru continuarea utilizarii la scara larga a acestor reductoare vierme Braco.

Aceste argumente sunt consolidate prin evaluarea comparativa a eficientei realiste si a altor caracteristici ale sistemelor reductoare de viteze competitive. Astfel de comparatii arata adesea ca avantajele utilizarii unui reductor melcat Braco depasesc cu mult orice usoara pierdere de eficienta. Si, in cazul in care chiar si mici pierderi de eficienta sunt importante, exista posibilitatea de a folosi un reductor care combina un set vierme de viteze cu un angrenaj elicoidal, pinten sau planetar pentru a oferi randamente mai mari pastrand in acelasi timp avantajele reductoarelor melcate. Desigur, comparatiile exacte depind de utilizarea eficientelor reale (pentru toate reductoarele considerate) si selectia dimensiunii corespunzatoare. Cu ajutorul aproximari brute de eficienta se poate deforma in totalitate comparatia.

Eficienta reala

Eficienta oricarui tip de reductor este afectata de pierderile de la ochiurile de angrenaj, in pivot, in frecarea lubrifiantului cu aerul si la nivelul buzelor de etansare a uleiului. Nu este posibil sa obtinem eficienta reala a reductoarelor melcate doar prin a ghici sau  prin formule simple. Valorile realiste sunt cel mai bine determinate de dinamometru global sau testarea pe teren. Eficienta reductoarelor melcate Braco va varia in functie de viteza, sarcina, raportul, temperatura mediului ambiant, temperatura de operare, ciclul de functionare, tipul de lubrifiant si vascozitatea lubrifiantului. Testarea cu dinamometru este o procedura simpla in mod rezonabil pentru o evaluare corecta si cuprinzatoare, in aceste conditii diferite. Testarea pe teren este cu atat mai realista pentru o anumita aplicatie, dar este mai dificil de configurat si de controlat.

Majoritatea producatorilor de reductoare melcate au facut pasi mari in proiectarea acestora, materialele utilizate si procesul de fabricatie. Aceste imbunatatiri, impreuna cu lubrifiantii avansati, aduc imbunatatiri considerabile in ceea ce priveste eficienta reductoarele melcate. De exemplu, Braco a crescut eficienta reductoarelor melcate de trei pana la opt puncte procentuale, prin intermediul unor astfel de imbunatatiri. Aceasta crestere a eficientei a dus la mii de ore de testare a proceselor de fabricatie, materialelor, lubrifiantilor si altor imbunatatiri. Acest lucru a facut reductorul melcat mai atractiv pentru cererile de astazi.

In general, angrenajul cu pinten sau cel elicoidal este putin mai eficient decat cel melcat
in ceea ce priveste treptele de. Cu toate acestea, linistea, lipsa problemelor, capacitatea de suprasarcina mai mare, raportul mai mare, o mai mare simplitate si dimensiunea mai compacta a angrenajului melcat pot fi la fel de avantajoase. Pentru acele aplicatii care necesita o eficienta mai mare, avantajele ambelor sisteme pot fi obtinute prin combinarea celor doua tipuri de angrenare. In cazul in care un reductor melcat este utilizat cu un angrenaj elicoidal, pinten sau cu un angrenaj planetar primar sau secundar, de exemplu, o eficienta mai mare in ansamblu poate fi realizata fara pierderea avantajelor de baza ale reductorului melcat.

Ca un exemplu al avantajelor acestei abordari luati in considerare o aplicatie care necesita un raport 40: 1. Pentru a obtine acest raport, toate reductoarele elicoidale vor necesita trei seturi de unelte si patru seturi de insotitor de rulmenti. In mod tipic, eficienta estimata a acestui reductor elicoidal va fi de aproximativ 91% sub sarcina maxima, la 1750 rpm intrare. Capacitatea de suprasarcina a acestuial va fi de 200% din valoarea nominala a factorului de serviciu a unitatii. In schimb, un sistem de angrenaj elicoidal cu un melc cu acelasi raport va necesita doar doua seturi de unelte si doua sau trei seturi de rulmenti. (Reducerea la doua seturi de rulmenti este posibila prin montarea pinionul elicoidal pe arborele motorului.) Acest sistem va atinge 40: 1 raport prin combinarea 4: l raport elicoidal primar cu 10: l vierme treapta secundara. In intervalul de centru distanta de 4 pana la 8 inch, reductorul rezultat va fi de 88% eficient si va avea o capacitate de suprasarcina egala cu 300% din valoarea nominala a factorului de serviciu. In cazul in care eficienta este singurul considerent, un sistem elicoidal are un usor avantaj. Cu toate acestea, in cazul in care eficienta este pusa in balanta cu costurile, durabilitatea si alte consideratii, reductoarele melcate vor avea avantajul.

Reductorul melcat a fost un pilon principal traditional al industriei de transmisie a puterii mecanice. Aceasta pozitie poate parea sa fi fost amenintata de tot accentul crescut pus pe eficienta energetica, cu toate acestea, exista alte avantaje inerente ale unitatii de angrenaj cu melc. In multe sisteme, aceste avantaje (adica, de protectie la suprasarcina, dimensiunea compacta, cost redus, performanta buna, viata lunga, etc) sunt la fel de importante ca sau chiar mai importante decat eficienta. Eficienta ridicata combinata cu alte avantaje vor continua sa faca reductoarele melcate Braco cea mai buna solutie pentru o varietate de probleme ale echipamentelor de transmisie.

Avantajele angrenajelor melcate Braco

Angrenajele melcate au multe caracteristici ideale pentru aplicatiile de transmisie a puterii. Mai jos este o lista de avantajele pentru angrenaje melcate Braco:

  • Puterea cuprinsa intre 0.09 si 7.5 kW
  • Intre i7 si i100 rapoarte de reductie
  • 26 – 640 Nm – cupluri nominale
  • Design modern: reductoarele melcate Braco au o forma cubica care permite o fixare universala
  • Carcasa este construita din aliaj de aluminiu de o calitate superioara, avand o greutate redusa si prevenind ruginirea
  • Acestea prezinta un nivel redus de zgomot in timpul functionarii
  • Reductoarele melcate Braco ofera un randament crescut
  • Potrivite pentru instalatii universale
Tags:

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.