Tu ce știi despre sursele de tensiune?

Energia este baza oricărui sistem electric. O sursă tensiune menține sistemul funcțional oferindu-i energia necesară. Alegerea sursei de tensiune potrivite face diferența între un instrument care funcționează la parametri optimi și unul care dă rateuri. Funcția principală a unei surse de tensiune este aceea de a converti o formă de energie electrică într-o altă formă de energie electrică. De multe ori, aceste instrumente mai poartă numele de convertoare.

Care este rolul unei surse tensiune?

Sursele de tensiune sunt parte integrantă a multor echipamente electronice printre care și computerele. Cele mai comune tipuri de surse iau curentul alternativ de la sursa principală și îl transformă în curent continuu necesar echipamentului pe care îl deservesc. Procesul de transformare a  curentului alternativ în curent continuu se numește redresare iar dispozitivul folosit se numește redresor. O sursă tensiune din zilele noastre este mai rezistentă și mai durabilă decât în trecut pentru că trebuie să suporte voltaje mai mari. Cu toate acestea, sursa rămâne cea mai susceptibilă parte a sistemului.

Tipuri de surse de tensiune

Există două tipuri de surse de tensiune: liniare și în comutație. O sursă tensiune liniară scade cei 220V la 12 V folosind un transformator. Voltajul mai mic este tot curent alternativ așa că redresarea se face cu ajutorul unui set de diode. La sursele în comutație frecvența voltajului crește înainte de a ajunge la transformator iar condensatorii electrolitici sunt foarte mici. Acest tip de sursă tensiune este folosit la calculatoare și la alte echipamente electronice precum DVD playerele.

Computerul tău  și sursa de tensiune

Sursa de tensiune este o componentă absolut vitală în funcționarea unui computer. Fără ea, orice computer rămâne o cutie metalică inertă și inutilă. O sursă tensiune convertește curentul alternativ al casei tale în curent direct necesar funcționării computerelor. Astfel, sursa de tensiune convertește voltajul alternativ convențional de 110V sau 220V în voltaj continuu utilizat de calculatoare care este de 3.3, 5 sau 12 volți.

Sursa poate fi observată în colțul din spate al carcasei computerului și poate fi recunoscută ușor pentru că are un ventilator și un cablu de alimentare. Cu toate acestea, sursa este cea mai neglijată componentă a calculatorului. Atunci când cumpărăm un calculator, ne dorim un de procesor de calitate, un hard mare pentru memorie, placă de bază rezistentă însă uităm de sursa care „hrănește” întreg sistemul. O sursă de calitate bună și de capacitate suficientă poate crește semnificativ durata de viață a echipamentelor și te poate ajuta să faci economii semnificative la curent electric.

O sursă de calitate costă aproximativ 6% din prețul total al calculatorului. O sursă de calitate slabă cauzează în mod constant probleme, iar cele mai multe dintre ele sunt greu de rezolvat. Sursa defectă sau slabă poate bloca întreg sistemul, poate bloca hard diskul, poate fi cauza temutului ecran albastru, poate produce resetări fără rost și multe altele.

Fiecare persoană ar trebui să știe câteva principii de bază ale funcționării surselor de tensiune. Curentul electric este energia pe care o folosim zilnic și pe care ne-o dorim ca sursă curată de putere a viitorului. Ar fi bine să știm ce este un circuit,  o sursă tensiune, ce înseamnă curentul alternativ și curentul continuu. Viața noastră depinde de aceste noțiuni simple!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.