Cateva informatii despre cum sa castigi o licitatie!

Licitatiile inca din trecut

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii incercau sa obtina produsele necesare traiului prin efectuarea unui ”troc” cat mai avantajos, iar pentru aceasta aveau nevoie de cat mai multi ofertanti ai produsului ce si-l doreau. Cum putea sa rezolve aceasta problema? Nimic mai simplu. Au inceput sa se stranga in anumite locuri, asa numitele astazi ”targuri”, cu produsele pe care le aveau ca surplus si se intorceau cu cele de trebuinta pentru familia sa. Deci, dupa parerea mea, in targuri au aparut primele forme de licitatii ce aveau drept scop obtinerea unui produs cat mai convenabil.

Cum poti obtine cel mai bun pret? Este atat de actuala aceasta intrebare mai ales ca am ajuns in valtoarea vitezei gigabitilor. Azi, cand am ajuns in era virtualului asigurat de internet, licitatiile se tin in majoritatea cazurilor in mediul online căci orice firma isi doreste obtinerea unor produse sau, dupa caz, servicii la preturi cat mai mici.

Pentru achizitii publice autoritatea competenta, reprezentata de o institutie publica,  este cea care prin lege are obligatia de a organiza licitatii pentru contractarea tuturor produselor si serviciilor de care acestea au nevoie. Caci este normal ca orice institutie publica sa cheltuiasca cat mai putin pentru nevoile sale.

Pentru a putea participa la o licitatie este nevoie ca toti ofertantii – adica agentii economici ce furnizeaza produse si servicii – sa depuna dosare licitatii. O simpla depunere a dosarului nu iti asigura si castigarea licitatiei, pentru a o si castiga este nevoie ca oferta ta sa invinga concurenta care de regula este acerba.

Cum de fiecare data la noi in tara exista si un dar, trebuie sa ne amintim ca pentru intocmirea acestor dosare este nevoie de foarte multe hartii, de o cunoastere perfecta a legislatiei din domeniul respectiv, de o cunoastere a pietei si de multe altele. Imi aduc si astazi aminte momentul in care tatal meu ne-a pus pe mine si pe sora mea sa ne ocupam de licitatiile la care urma sa participe cu firma sa. Fiind doua caractere diferite, chiar daca amandoua eram la fel de tenace, am ales  solutii diferite pentru intocmirea dosarelor.

Sora mea fiind mai increzatoare in fortele sale s-a hotarat sa faca intreaga munca singura, in timp ce eu am optat pentru varianta de a cauta un ajutor specializat.

Cum am reusit sa castig?

Vrand  sa aflu mai mult despre ceea ce inseamna  consultanta in economie, afaceri, management  am inceput o cautare asidua privind rolul acesteia in strategia ce urma sa o aplic la viitoarea licitatie. De aici am aflat ca este mult mai usor, mai corect sa fii ajutata de mai multe persoane ce isi stapanesc perfect domeniul de activitate, decat sa cauti singura prin hatisul legislatiei.

Deci eu m-am hotarat sa apelez la consultanta achizitii publice  pentru o intocmire cat mai judicioasa si cu sanse mari de reusita a dosarului de participare la licitatia respectiva. Avand parte de specialistii cei mai buni din domeniu, intocmirea dosarului s-a facut in timp optim, trimiterea s-a facut fara probleme si bineinteles ca si finalizarea, am fost ajutata inclusiv la depunerea si participarea la sedinta de deschidere. Rezultatul va inchipuiti ca nu putea sa fie decat cel mult asteptat, izbanda nu s-a lasat asteptata.

Sora mea, cu toate ca avea mai multe cunostinte in domeniu si avea si o experienta mai mare in activitatea respectiva s-a trezit cu dosarul respins. Asa ca nu ezitati atunci cand vreti sa castigati o licitatie apelati cu incredere la o firma specializata. Aceasta este aceea ce va face diferenta intre o participare la o licitatie si castigarea acesteia.

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.