Afla, pe scurt, totul despre functionarea unui aparat de aer conditionat

Sistemele de climatizare au fost inventate undeva la finele secolului XIX, dar abia in ultimele decade, o data cu efectele incalzirii globale, au devenit arhi-populare pe tot mapamondul. Va invitam la o calatorie in universul aparatelor de aer conditionat, pentru a afla informatii despre principiile care stau la baza functionarii acestora!

La fel ca instalatiile frigorifice, si functionarea aparatelor AC are la baza ciclul Carnot inversat, care presupune ca transferul caldurii de la sursa rece catre cea calda se efectueaza cu aport de energie. Elementele constructive sunt astfel organizate incat sa faciliteze comprimarea agentului frigorific in compresor, racirea sa in condensator, urmand apoi diminuarea presiunii prin ventilul de laminare, traseul prin vaporizator inapoi catre compresor, de unde ciclul este reluat. Filtrele, senzorii, termostatul si ventilatoarele, sistemul de protectie, comanda si controlul sunt alte elemente care intregesc functionalitatea unitatilor interne si externe de aer conditionat. Modul de exploatare si intretinere a acestora contribuie la reducerea cheltuielilor de mentenanta, asa ca este important sa verificam periodic starea componentelor de baza, inclusiv a pompei de condens, daca exista.

De regula, unitatile exterioare de aer conditionat se verifica la debutul sezonului cald, o data cu cresterea temperaturii in termometre, fara a uita sa controlam si sa completam cantitatea de freon, atunci cand este cazul.

Majoritatea aparatelor de climatizare moderne pot asigura atat racirea unui ambient in lunile calduroase, cat si incalzirea pe timp de iarna, functionand in regim de pompa termica. Avand in vedere ca o pompa termica cu coeficient de performanta 3 poate furniza 3000 W de caldura, aparatele de aer conditionat reprezinta o alternativa mult mai avantajoasa spre deosebire de folosirea unui radiator electric pentru satisfacerea necesitatilor de incalzire. De pilda, o persoana care intentioneaza sa creeze un mediu primitor si calduros in living-ul locuintei pe durata lunilor reci, poate monta un aer conditionat de tavan 12000 BTU, Gree . Avantajul unei unitati interne de tip caseta cu Inverter consta tocmai in eficienta mai inalta cu 20%, datorita compresoarelor si motorului moderne care maresc coeficientul COP al sistemului GMV5 pana la 4,35. In plus, noile echipamente AC fabricate de producatorul chinez, se bucura de extinderea traseului frigorific, permitand o proiectare flexibila. Daca pana acum utilizarea aparatelor de aer conditionat nu era recomandata drept unica sursa de incalzire pe perioada iernii, acum multe din acestea sunt capabile sa ofere un randament eficient chiar si in conditii de temperaturi extreme scazute, chiar si de -15 grade Celsius.

Stiati ca inverterele sunt utile mai ales pentru a climatiza camere de servere? Acestea pot asigura necesarul de aer racit la interior inclusiv in sezonul rece, cand temperatura de afara atinge temperaturi negative.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.