La ce va foloseste un studiu hidrologic
Atunci cand aveti in vedere realizarea unui foraj de apa, indiferent ca este vorba despre un proiect mai mare, de exemplu de alimentare cu apa a unui cartier sau doar a unei singure gospodarii, este important sa solicitati efectuarea unui studiu hidrologic. In continuare, va vom prezenta in ce consta un studiu de acest tip, precum si beneficiile sale.
Obiectivul unui studiu hidrologic consta in depistarea si stabilirea tuturor caracteristicilor surselor de apa existente. Spre deosebire de un studiu geotehnic, care se axeaxa pe determinarea proprietatilor solului de fundare, studiile hidrologice isi propun sa te informeze despre conditiile in care se poate asigura alimentarea cu apa din sursele de suprafata si din cele subterane.
Mai intai, se initiaza o analiza completa a forajelor hidrogeotehnice deja existente ori se realizeaza unele noi. In functie de rezultatele obtinute, se pot implementa masuri de restaurare sau exploatare a forajelor existente sau se procedeaza la proiectarea de noi foraje de alimentare cu apa. Aceste studii sunt utile unui larg spectru de activitati care nu ar fi posibile in lipsa existentei unei surse de alimentare cu apa, pornind de la micile industrii si spatiile rezidentiale, pana la zone de recreere, locatii vaste cu cladiri de birouri, diverse utilitati polivalente etc.
In ceea ce priveste apa potabila, in general sursa de provenienta a acesteia este subterana, caz in care prelevarea se face prin puturi forate de mica sau mare adancime. Se incearca determinarea starii de functionare, care poate fi partiala, totala sau nefunctionala. In consecinta, se va intocmi de catre persoanele abilitate un plan topografic care serveste pentru prezentarea amplasarii puturilor pe suprafata tratata, a adancimilor la care sunt acestea situate, a coloanelor litologice insotite de detaliile tehnice corespondente, precum si data realizarii forajului, capacitatile de productie care conduc in final la cresterea necesarului de apa potabila, alaturi de estimarea nevoilor de consum. Astfel, analizele vor ilustra daca apa captata din subteran este de buna sau foarte calitate, mai precis daca intruneste toate criteriile de calitate prevazute in Legea 458/2002 modificată prin Legea 311/2004. In caz contrar, poate fi nevoie de tratarea apei in vedera potabilizarii, de o eventuala dezinfectie, sau de luarea altor masuri daca se identifica probleme de calitate. Firma noastra specializata in foraje de mica si mare adancime cu noroi bentonic, va propune oferte de studii hidrologice pentru diverse proiecte, detinand in acest domeniu atestat oferit de Ministerul Mediului si Gospodariririi Apelor.
In concluzie, studiul hidrologic are drept tel evaluarea starii stratului acvifer, nivelul hidrodinamic si hidrostatic, denivelarea rezultata in urma exploatarii, care se obtine doar prin evaluarea razei de influenta manifestate de fiecare put in operarea optima. Totodata, se stabilesc debitele cele mai bune de exploatare pentru puturi, coroborand datele existente legate de comportamentul puturilor in functiune cu testele efectuate in scopul completarii cu informatii sigure privind calitatea. Pentru ca nu toate puturile functioneaza la aceleasi capacitati, se va lua in calclu starea fizica a tutoror componentelor unui put, adica inclusiv a pompelor, tubulaturii, coloanei filtrante etc.
Nu in ultimul rand, analiza calitatii apei captate este un aspect la fel de important, mai ales pentru sanatatea omului si animalelor.
Prin efectuarea de studii hidrogeologice, se pot realiza economii semnificative, in vreme ce absenta sa poate culmina in pierderi substantiale. De pilda, la constructia unei fabrici de bere, se impune luarea la cunostinta a starii structurii acviferului. Investitia nu ar mai fi rentabila daca, dupa ce ati cumparat terenul, se constata ca structura acviferului nu asigura un debit suficient de mare sa acopere nevoile. Chiar si in cazul in care aveti o locuinta mica, ar fi neplacut sa constati ca primele straturi sunt poluate, caz in care putul trebuia din start forat mult mai adanc pentru a beneficia de o apa de calitate, ceea ce implicit va aduce niste costuri suplimentare. Un studiu hidrogeologic este din acest punct de vedere cea mai buna investitie pe care o puteti intreprindere, scutindu-va de eventuale neplaceri.