Recenzie: „Damnare” – Lauren Kate

Nume: Damnare

Autor: Lauren Kate

Editura: Litera

Categorie: Literatura Universala

La vânzare pe: Librăria Online Libris

Seria: Ingeri Cazuti

Alte Volume: Rătăcire, Pasiune, Extaz, Unforgiven

 

FRAGMENT:

„- Eu traiesc vesnic, ii spuse.

    Copacii fosnira in jurul lor, iar Luce zari cu coada ochiului urma vaga a unei umbre. Nu era acel vartej de intuneric nefast si pustiitor care se aratase la bar cu o noapte in urma, ci o avertizare. Umbra statea la distanta, frematand calma dupa colt, dar era in asteptare. O astepta pe ea. Luce simti un fior strabatandu-i oasele. Nu putea sa scape de senzatia ca avea sa se intample ceva grav, negru ca noaptea, ceva definitiv.
    – Scuza-ma, ii spuse, ridicandu-si din nou privirea spre Daniel. Ai putea sa… repeti ce-ai spus?
    – Eu traiesc vesnic, ii mai zise el o data. Luce tot nu intelegea, dar el continua sa vorbeasca, fara a-si potoli suvoiul de cuvinte. Traiesc si vad cum se nasc copii care apoi cresc si se indragostesc. Ii vad cum au, la randul lor, copii si imbatranesc. Ii vad cum mor. Sunt condamnat, Luce, sa privesc toate astea iar si iar. Pe toti, in afara de tine. Ochii lui erau sticlosi. Vocea ii deveni o soapta. Tu nu te indragostesti…
    – Dar… sopti ea. M-am… indragostit.
    – Tu nu ajungi sa ai copii si sa imbatranesti, Luce.
    – De ce nu?
    – Tu apari o data la saptesprezece ani.
    – Te rog…
    – Ne intalnim. Ne intalnim intotdeauna, ajungem cumva in acelasi loc, indiferent unde ma duc, indiferent cat incerc sa fug de tine. Ma gasesti intotdeauna.
    Daniel isi privea pumnii inclestati, ca si cum ar fi vrut sa loveasca in ceva, incapabil sa-si ridice privirea.
    – Si de fiecare data cand ne intalnim te indragostesti de mine…
    – Daniel…
    – Pot sa ma impotrivesc sau sa fug de tine sau sa incerc din rasputeri sa nu raspund sentimentelor tale, dar nu conteaza. Tu te indragostesti de mine, iar eu de tine.
    – Si e asa de ingrozitor?
    – Iar asta te omoara.
    – Opreste-te! striga ea. Ce vrei sa faci? Sa ma sperii si sa ma faci sa fug de tine?
    – Nu, zise pufnind. Oricum n-ar merge.
    – Daca nu vrei sa fii cu mine… – ii spuse ea, sperand ca toate astea erau doar o gluma mai elaborata, un discurs de despartire care sa puna capac oricarui discurs de despartire, si nu adevarul. Nu putea fi adevarul – probabil ca ar fi putut inventa o poveste mai credibila.
    – Stiu ca nu ma crezi. De asta n-am putut sa-ti spun nimic pana acum, cand trebuie sa-ti spun. Pentru ca am crezut ca am inteles regulile, dar… ne-am sarutat, iar acum nu mai inteleg nimic.
    Cuvintele pe care el le rostise cu o noapte in urma ii revenira in minte: „Nu stiu cum sa opresc toate astea. Nu stiu ce sa fac”.
    – Pentru ca m-ai sarutat.
    El incuviinta din cap.”

Bine ați revenit pe blogul meu! Așa cum probabil v-ați dat deja seama astăzi vom vorbi despre primul volum din seria „Îngeri căzuți”. Numele lui este „Damnare” și este scris de Lauren Kate. Am primit această carte de la Librăria Online Libris și trebuie să vă mărturisesc că m-a captivat atât de mult, încât în două zile am terminat-o.

Damnare„ ne aduce în prim-plan lupta dintre îngerii căzuți, dar și o poveste de dragoste „specială”. De ce zic specială? Pentru că până acum ea nu se termina cu „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”, ci prin moartea personajului principal feminin. Un blestem îi ține mereu departe pe cei doi iubiți, dar îi și aduce împreună atunci când este „momentul potrivit”.

Cartea începe prin prezentarea întâlnirii dintre doi iubiți, la început ar putea părea un cuplu normal. Cu toate acestea lucrurile stau altfel, el este un înger căzut, iar ea este o muritoare. Tânărul a decis să nu mai fugă, ci să încerce să ducă povestea mai departe, chiar dacă știe deja finalul. Ea nu îl vede decât pe el și dragostea care se află între ei. Un sărut este cel care distruge totul… cel care duce la moartea tinerei.

Povestea noastră începe însă cu mulți ani mai târziu. Luce este o tânără forțată să se mute la școala Sword & Cross tocmai în ultimul an de liceu. Nu vorbim despre o școală normală, ci despre o școală de corecție. Întregul decor este gotic, până și îmbrăcămintea elevilor trebuie să fie de culoare neagră. Internatul nu pare tocmai cel mai bun loc în care să te afli, mai ales că în curte există chiar și un cimitir. În plus activitatea „elevilor” este supravegheata aproape 24 din 24, peste tot existând camere de supraveghere.

Luce însă nu își face foarte multe griji, este deja obișnuită să fie urmărită pas cu pas. Încă de la vârsta de 12 ani fata vede și simte prezența unor umbre. Ultima oară când încercase să povestească cuiva despre ele lucrurile nu se terminaseră tocmai bine. Prietenul Lucindei, Trevor, își pierduse viața, iar tânăra devenise principala suspectă.

Prima prietenă a lui Luce este Arriane, o tânără foarte ciudată, ce poartă brățară de urmărire. Cu toate acestea ea este cea care îi prezintă împrejurimile și o ajută să afle mai multe despre reguli și cum pot fi ele încălcate. Mai apoi fata se împrietenește cu Gabbe și cu Penn. Ultima fată va fi cea care o va ajuta să descopere mai multe informații despre lumea îngerilor, nemuritorilor.

Tot în prima ei zi Luce îi întâlnește pe Cam și Daniel. Primul pare fix genul de iubit grijuliu pe care și l-ar dori orice fată, cel de al doilea însă se comportă ca un nesuferit. Cu toate acestea Luce nu își poate ascunde sentimentele față de Daniel, iar senzația că ei se cunosc de mult timp este tot mai puternică. Chiar dacă tânărul încearcă să o țină pe fată la depărtare, soarta nu este de partea lui, iar faptul că ea ar putea deveni iubita lui Cam îl scoate din sărite.

Nu doar că internatul este destul de ciudat, dar și orele sunt diferite față de cele de la alte licee. Majoritatea timpului elevii se chinuie să nu adoarmă, asta dacă nu sunt obligați să facă activități sportive. Cea mai de treabă profesoare pare a fi domnișoara Sophia, dar uneori lucrurile nu sunt ceea ce par a fi.

Ce se va întâmpla atunci când un elev moare, iar singura care a fost alături de el în ultimele minute de viață este Luce?

Pe cine v-a alege tânăra, pe Cam sau pe Daniel? 

Oare ce se va întâmpla cu Luce după ce se va săruta cu Daniel?  De ce mai este ea în viață?

Va reuși Daniel Grigori sau de această dată o va pierde definitiv?

Puteți afla toate acestea citind „Damnare”. P.S. nu uitați să apelați la cei de la Librăria Online Libris pentru cărți. La ei pe site veți găsi mai multe volume din această serie și dacă le comandați pe toate veți beneficia și de transport gratuit, plus că mai apoi nu va mai trebui să așteptați sosirea unui nou volum.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.