De la „Am casă de vânzare” la „Bun venit în casa mea”

Povestea pe scurt: Acum câțiva ani am primit moștenire de la părinții mei casa în care copilărisem. Era plăcut să am ocazia de a îmi crește copii în aceeași casă, de a mă putea bucura din nou de grădina plină de pomi fructiferi și nenumăratele flori. Dar de la fericire până la dezastru au mai fost doar câțiva pași. Casa nu mai fusese renovată de foarte mult timp, iar dacă vara era o reală plăcere să locuiești în ea, iarna nu mai puteai spune același lucru. Oricâtă căldură făceai în timpul serii, a doua zi de dimineață, te trezeai cu dinții clănțănind din cauza frigului. Noi am încercat să aflăm de unde proveneau „scăpările” de căldură, dar nu am avut succes. Oricâtă durere mi-a provocat, iarna trecută am luat decizia de a vinde casa și de a cumpăra alta. Când credeam că lucrurile sunt simple, birocrația m-a adus încă o dată cu picioarele pe pământ.

  • Eu: Iubitule cât mai durează finalizarea acestei vânzări, deja m-am plictisit să aștept. Nu se pot grăbi lucrurile măcar un pic?
  • El: Draga mea, știi foarte bine că lucrurile astea nu se pot rezolva așa de ușor. Azi m-a sunat fata de la firma de imobiliare și mi-a spus că avem nevoie de un certificat energetic.
  • Eu: Ce mai este și ăsta?
  • El: Este un document care atestă performanța energetică a casei noastre. Pentru a putea vinde casa avem obligatoriu nevoie de acesta.
  • Eu: Păi și cât mai durează? Sper că nu ne prinde iar iarna în casa asta, că îți jur că mă mut cu cei mici la hotel.
  • El: Tocmai i-am descoperit pe cei de la Enermed Impex SRL București și dacă am înțeles bine, de pe site-ul lor, ne pot oferi un certificat energetic Bucuresti în mai puțin de 24 ore.
  • Eu: Asta e chiar bine, hai să îi contactăm și să scăpăm de probleme.

A doua zi:

  • El: Scumpa mea, certificatul energetic este gata și deja am trimis o copie celor de la agenția de vânzări. Se pare că micuța noastră casă are clasa energetică E.
  • Eu: Ce înseamnă asta? Este de bine sau de rău?
  • El: Din păcate este de rău, această clasă energetică ne va scădea prețul casei și sincer nu știu dacă vom găsi pe cineva care să vrea să o cumpere.
  • Eu: Nu… nu vreau să cred asta… Vrei să spui că vom rămâne în această casă pentru tot restul vieții noastre? Chiar nu se poate face nimic pentru a schimba clasa energetică?
  • El: Se poate doar dacă facem niște modificări, dar pentru asta vom avem nevoie de un audit energetic.
  • Eu: Păi și nu avem deja? Nu ai zis că scrie pe el că avem clasa energetică E? 
  • El: Certificatul Energetic nu este același cu Auditul Energetic. Primul ne scoate în evidență doar performanța energetică a casei noastre, iar cel de al doilea ne va oferi soluțiile pentru îmbunătățirea performanțelor energetice. Auditul ne va oferi rezolvarea tuturor problemele noastre, ne va spune exact ce trebuie să schimbăm pentru ca întreaga casă să devină locuibilă.
  • Eu: Ok, hai să o facem și pe asta. Cine ne ajută cu acest audit?
  • El: Pentru că au făcut o treabă foarte bună cu certificatul energetic, eu zic să apelăm tot la Enermed Impex SRL. În plus am văzut că au un pret audit energetic foarte bun, mai exact, dacă oricine găsește în altă parte mai ieftin decât la ei v-a beneficia de un discount. De asemenea, mă gândesc să apelăm și la serviciul de termografie cladiri pentru a descoperi unde izolarea termica este necorespuzătoare și a descoperi eventualele punți termice.
  • Eu: Hai să vedem ce o să iasă.

Cei de la firma Certificat Energetic s-au mișcat foarte repede, așa că în scurt timp casa noastră se transformase într-un mic șantier de construcție. Pentru că nu îi putea supraveghea pe cei mici, am decis să îi lăsăm la părinții noștri și să trecem noi cu rândul pe la ei.

Printre modificările pe care ne-am decis să le facem casei s-au numărat:

  • Izolarea termică a casei. Pentru exterior am optat pentru Spuma poliuretanică pulverizată cu celulaţie închisă, această spumă este recunoscută pentru beneficiile pe care le aduce casei.
  • Schimbarea vechilor sobe cu o Centrală pe Biomasă. Aceasta fiind mai economică, ecologică și oferindu-ne căldură constantă pe toată durata zilei și în toată casa.
  • Am optat pentru schimbarea ferestrelor simple cu unele triple. Astfel încât să beneficiem de o rezistenta termica mai bună.
  • Renovarea băii.

Deoarece am optat pentru o echipă de muncitori din alt oraș, le-am oferit cazare la noi. Cred că era prima sau a doua zi, de când începusem lucrările, iar pentru că baia era în renovare optasem pentru un WC în spatele curții, aveam deja groapa făcută, deci totul a mers rapid. În seara respectivă șeful de echipă s-a trezit cu o durere groaznică de burtă. Ca orice om normal s-a dus la baie. Ei bine acolo l-a găsit soțul meu peste vreo 2 ore. Ce se întâmplase? Cățelușa noastră, Rosa, reușise cumva să scape, iar acum stătea în fața WC-ului dând din coadă. Meșterul nostru nu îndrăznea să se miște de pe „Tron”, chiar dacă durerea de burtă deja îi trecuse. Nu o să uit niciodată râsul soțului meu atunci când a intrat în acea seară în dormitor. Se abținuse până ce șeful de echipă intrase în casă, asta de teamă să nu ne abandoneze a doua zi, iar acum râdea cu lacrimi.

Restul renovărilor au decurs liniștit, Rosa s-a învățat cu noii musafiri și nu a mai creat probleme. Atunci când casa a fost gata am cerut din nou un certificat energetic, iar când am văzut că avem clasă energetică B am decis să nu o mai vindem. Acum avem propriul nostru cămin călduros, iar toate acestea se datorează celor de la Enermed.

Articolul a fost scris pentru proba 7 din competiția Spring SuperBlog 2018!

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.