Avantajele izolarii casei cu materiale de origine organic-naturală

În România, folosirea materialelor naturale in constructii este privita de majoritatea ca o excentricitate, daca nu chiar ca o ciudatenie. Alegerea locuirii intr-o casa ”verde” pare pentru unii o investitie scumpa, cu multe probleme si dificila, fara confort, un mod de a trai ca pe vremea stramosilor.

 

Dimpotriva, solutiile naturale sau organice pot fi in topul diverselor categorii de materiale de constructii, iar in ultima vreme sunt intens sustinute de politicile diverselor state.

 

Programele Casa verde si Casa verde plus – o validare a optiunilor cat mai naturale de constructie si utilitati

 

Daca programul Casa verde sustine financiar proprietarii care aleg solutii energetice sau de incalzire pentru casa precum panouri fotovoltaice sau pompe cu aer, Casa verde plus se refera la finantarea izolarii imobilelor folosindu-se materiale de origine organic-naturale (”cânepă, lână, bumbac – denim reciclat, plută, celuloză din materiale reciclate şi alte materiale de origine organic-naturală similare agrementate tehnic”).

 

Ideea de baza este ca folosirea materialelor utilizate pentru izolarea si finisarea peretilor sa lase casa sa ”respire”, evitandu-se igrasia si inhalarea unui aer imbibat cu chimicale. Tot mai multi parinti se informeaza si aleg astfel de solutii pentru familia lor, insa nu este necesar sa ai responsabilitatea altor vieti pentru a alege pentru propria viata o atmosfera sanatoasa.

 

Solutiile ”verzi” sunt mai rentabile

 

Realizarea unui necesar pentru constructia sau renovarea unei case cu materiale naturale poate demonstra ca este mai scump un astfel de proiect decat daca s-ar folosi materiale precum BCA sau caramida, polistiren, osb si asa mai departe.

 

Insa pretul pentru o izolatie folosindu-se lana – prelucrata sub forma de placi sau saltele semirigide – poate fi compensat printr-un efort de montare propriu, proprietarul cu cativa prieteni putand monta usor astfel de materiale folosind niste ciocane de capsat, foarfeci si, eventual, adeziv. In plus, pe termen lung, astfel de solutii s-a demonstrat a fi mai eficiente in pastrarea caldurii, rezultand o economie la incalzire.

 

Materialele naturale doar par a fi mai vulnerabile in calea soarecilor sau a diverselor vietuitoare, insa pot fi tratate – natural – pentru a nu fi atacate, iar prin testare s-a dovedit ca unele materiale naturale (de exemplu, celuloza) sunt putin inflamabile sau deloc.

 

Chiar daca unele materiale, precum paiele – folosite in combinatie cu pamantul – sau lana sunt la indemana si se pot obtine la pret mic fata de alte materiale de constructie, tehnicile de folosire a acestora in constructii incep sa fie dispara impreuna cu cei care le foloseau pe vremuri si care au ajuns deja la o varsta inaintata. Apar insa in diverse zone ale tarii tineri care sunt interesati sa le foloseasca si sa protejeze astfel si natura, sa evite pe cat posibil sa fie paraziti ai planetei.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.