TOP 3 INTREBARI si RASPUNSURI despre SERVERE

Intreaga societate moderna se bazeaza pe viteza si accesul rapid la informatie. Sfera digitala se bazeaza pe evolutie si pe descoperirea metodelor inovatoare de a usura munca omului intr-un timp cat mai scurt. La baza intregului univers cibernetic, se afla un singur centru comun – SERVERUL. Acesta are rolul de a face posibil accesul “clientilor” (fiecare utilizator al mediului online) la informatiile stocate pentru a le vizualiza sau modifica. Totodata, acelasi tipar este folosit de majoritatea firmelor pentru a ingloba si utiliza informatiile de interes comun ale angajatorilor si angajatilor, intr-un regim privat.

 

Cele mai frecvente intrebari

 

  1. Ce este un server?

 

Serverul este un sistem informatic format dintr-un calculator specializat (“masina server”) si un software (“program server”). Acestea au ca scop indeplinirea mai multor cereri primite de la clienti.

Masina server are un rol foarte important, deoarece aceasta trebuie sa asigure functionarea continua a sistemului de operare, pe un termen cat mai lung. Un server poate detine mai multe masini virtuale care proceseaza simultan pe acelasi sistem de operare.

Programul server instalat pe calculatorul specializat, este denumit “sistem de operare”, asemenea celor folosite pe PC-urile casnice, insa mult mai important datorita scopurilor sale. Principala sa indatorire este inregistrarea, gestionarea si coordonarea informatiilor obtinute din diverse surse. Totodata, el trebuie sa asigure stabilitatea server-ului si sa fie capabil de o functionare permanenta, pregatit sa execute cererile utilizatorilor si sa ofere un raspuns acestora. De cele mai multe ori, acest lucru se realizeaza cu ajutorul unei platforme, pentru ca accesul sa fie facut de cat mai multi utilizatori.

 

  1. Cate tipuri de servere exista?

Serverele sunt de diferite tipuri, fiind impartite in categorii atat dupa numarul functiilor pe care trebuie sa le indeplineasca, cat si dupa scopul pe care il au si tipul clientilor (privati sau publici). Cateva exemple sunt:

-VPS (Virtual Private Server) este un tip preferat de multe firme, datorita faptului ca este un server independent. Chiar daca acesta face parte dintr-un sistem cu mai multe servere active simultan, ceea ce este procesat, modificat si accesat pe el nu le influenteaza pe celelalte. Pe site-ul Pidgin Host gasesti cele mai bune pachete la preturi avantajoase, astfel incat sa beneficiezi in cel mai scurt timp de server-ul de care ai nevoie.

-Shared este un tip de server ales de cele mai multe ori de micii intreprinzatori, deoarece pe acelasi spatiu virtual se instaleaza mai multe conturi de hosting, iar resursele se impart la numarul de membrii. Cu toate acestea, un dezavantaj al acestei alegeri este faptul ca procentajul impartirii nu este egal si functionabilitatea depinde foarte mult de procesorul calculatorului si de RAM, astfel numarul utilizatorilor si viteza de accesare a informatiilor este direct proportionala cu performantele calculatorului.

-Un server dedicat este asemanator celui VPS, diferenta dintre cele doua fiind faptul ca acesta este inchiriat in totalitate unui singur client. Clientul poate instala soft-uri si sisteme de operare independent fata de provider. Pentru cele mai bune preturi, acceseaza link-ul https://www.pidginhost.com/ro/pachete-servere-dedicate/ si alege cea mai buna optiune pentru nevoile tale.

 

  1. Cum alegi serverul potrivit nevoilor tale?

Comparativ cu un PC folosit in scopuri casnice, calculatoarele folosite pentru sustinerea unui server, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

-sa aiba un randament sporit;

-sa aiba asiguate rezerve pentru situatiile critice (doua surse de curent, in cazul unei defectiuni la sistemul electric);

-sa aiba un consum de energie scazut si o fiabilitate crescuta (trebuie sa fie pornit non-stop ani de zile);

-sa detina un hardware intern, astfel incat daca in timp, sunt necesare modificari, sistemul sa nu fie oprit complet;

-integrarea sa in spatiul fizic de depozitare sa permita pe viitor, amplasarea mai multor servere.

 

Cele mai folosite sisteme de operare sunt:

-Linux;

-Solaris;

-BSD;

-UNIX;

-Windows Server.

 

Rolul si importanta serverelor

 

Pentru ca mediul online sa functioneze corect, este necesar ca serverele din care acesta este constituit sa functioneze perfect si sa fie mereu pregatite pentru a indeplini sacinile date. Acestea sunt nucleul universului digital, fie ca este vorba de un mediu restrains si privat (firme, platforme private) sau public (magazine online, platforme de socializare). Chiar daca de cele mai multe ori nu suntem constienti de avantajele lor, acestea ne stau la dispozitie zi si noapte pentru a ne bucura de informatiile de care avem nevoie, pentru a ne depozita arhivele personale sau in interes de serviciu, ori pur si simplu pentru a comunica la distanta cu cei dragi.

 

 

Inainte de a achizitiona un server si un host pentru nevoile tale, asigura-te ca alegi cel mai bun pachet, oferit de providerii ce garanteaza pentru siguranta si calitatea produselor.

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.