Animalutul a fost intepat de o albina / viespe? Cabinet Veterinar Valu ne spune ce trebuie sa facem!

A venit primavara si odata cu ea au reaparut micile insecte care pot crea situatii mai putin placute pentru cainii sau pisicile noastre.

Rebeca Neagu (Borza) de la Cabinet Veterinar Valu spune ca in cele mai multe cazuri, intepatura de ac de la albina sau viespe nu reprezinta o urgenta. In cazul in care animalutele sunt intepate insa, in zone mai sensibile precum gura sau gatul, ar putea fi necesara interventia de urgenta a unui medic veterinar.

Cabinet Veterinar Valu: alergiile la intepaturi ar putea cauza probleme cainilor si pisicilor!

Ca si oamenii, pisicile si cainii pot fi alergici la intepaturi de insecte si, in cazuri rare, pot suferi un soc anafilactic daca nu primesc imediat tratament.

Reactiile alergice nu sunt intotdeauna imediate, astfel incat proprietarii care suspecteaza ca animalele de companie au fost intepate de o viespe sau o albina, ar trebui sa fie atenti la comportamentul acestora timp de cel putin 24 de ore. Acest lucru este valabil mai ales in cazul intepaturilor multiple.

Care sunt semnele care iti dau de banuit ca ceva nu este in regula?
Un animal de companie care a fost intepat va avea manifestari precum durerea, inrosirea si umflarea zonei, in timp ce o reactie alergica poate provoca dezorientare, boala sau dificultati in miscare si respiratie.

Cabinet Veterinar Valu ne spune cum sa ne dam seama ca intepatura de albina sau viespe este grava
Gravitatea unui intepaturi depinde de reactia animalului la venin, iar fiecare caz este diferit. Totusi, locul unde a fost intepat este, de asemenea, important. De exemplu, intepaturile in zona gatului si a gurii sunt mai periculoare, deoarece pot impiedica respiratia si ar trebui tratate de urgenta.
Proprietarii de animale de companie care suspecteaza ca pisica sau cainele lor au fost intepati intr-una din aceste zone ar trebui sa solicite imediat sfatul medicului veterinar.

Tratamentul pentru intepatura de viespe pentru caini si pisici

cabinet veterinar valu

Viespea nu-si lasa acul in pielea animalului, deci nu mai este nevoie de indepartare. Veninul de viespe este alcalin, astfel incat zona afectata trebuie stearsa cu otet sau suc de lamaie, deoarece aceasta va neutraliza intepatura si va reduce durerea.

Dupa aceasta, trebuie aplicata o punga de gheata, iar starea animalului dumneavoastra trebuie monitorizata pentru urmatoarele 24 de ore.

Tratamentul pentru intepatura de albina pentru caini si pisici

Spre deosebire de viespi, de obicei, albinele au o intepatura de tip ghimpe in pielea animalului, iar acul acesteia trebuie indepartat.
Pentru a face acest lucru, folositi un obiect rigid, dar necontondent, cum ar fi un card bancar. Pensetele nu sunt recomandate, deoarece acestea pot stoarce venin suplimentar din ac direct sub pielea animalutului.

Intepatura albinelor este acida, asa ca zona trebuie tamponata cu un amestec de apa si bicarbonat de sodiu. La fel ca in cazul intepaturii de viespe, un pachet de gheata ar trebui apoi aplicat pe  zona pentru a oferi o ameliorare a durerii.

Daca suspectati ca pisica sau cainele dumneavoastra au suferit o reactie alergica la o intepatura de insecta sau au fost intepate intr-o zona periculoasa, va recomandam sa contactati unul dintre medicii din cadrul Cabinet Veterinar Valu, din judetul Constanta.

 

CONTACT:

Telefon: 0722 666 406

Website: www.cabinetveterinarvalu.ro

E-mail: vet.rebeca.neagu@gmail.com

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.