Ce este rujeola si cum o prevenim

Rujeola mai este cunoscuta si sub numele de pojar. Ce este de fapt rujeola? Rujeola este o infectie virala foarte contagioasa. Aceasta apare sub forma unei eruptii cutanate si de cele mai multe ori ea este confundata cu raceala pentru ca prezinta simptome asemanatoare. Virusul se transmite pe calea aerlui, prin tuse si strnaut. Cei mai afectati sunt copiii, la nivel global aproximativ 160.000 de copii mor in fiecare an din cauza infectiei cu virusul rujeolic si a complicatiilor care pot aparea.

Cine poate fi afectat de acest virus?

Problema devine acum sim ai sensibila, pentru ca rujeola poate afecta pe oricine. Insa sunt anumite persoane care prezinta un risc mai ridicat in contaminarea cu virusul rujeolic. Aceste persoane sunt de obicei acelea care nu au fost vaccinate impotriva rujeolei, cei care nu au fost vaccinati si calatoresc in tarile in curs de dezvoltare si cele care prezinta o deficienta de vitamina D.

Care sunt metodele prin care putem preveni raspandirea rujeolei?

In primul rand vaccinarea. Vaccinarea se realizeaza in doua doze, prima doza se administreaza la un an si cea de-a doua intre 5 si 7 ani. O singura doza de vaccine ofera o protectie de aproximativ 93% impotriva rujeolaei. Cea de-a doua doza oferind o protectie de aproxomativ 97%. Aceasta medota este cea mai sigura impotriva contaminarii cu virusul rujeolic.

O alta masura care poate ajuta la prevenirea raspandirii este dezinfectia. Toate spatiile in care au fost constate cazuri de rujeola ar trebui dezinfectate cat mai repede. Pe piata sunt cateva firme care ofera servicii de dezinfectie rujeola. Trebuie sa stiti ca dezinfectia nu se realizeaza preventiv, pentru ca virusul se raspandeste pe cale aerului si poate supravietui in aer pana la 2 ore. Si de cele mai multe ori persoanele infectate pot raspandi virusul fara a fi constiente de acest lucru, pentru ca eruptiile cutanate apar abia dupa aproape 4 zile de la infectare. Dar se pot aplica metode si solutii performante care permit uciderea virusilor, bacteriilor, etc. acumulati in decursul timpului in spatiul tratat.

Avand in vedere numarul mare de cazuri de rujeola si din pacate si numarul mare de decese care continua sa creasca de la o zi la alta cu totii ar trebui sa ne gandim la solutii care sa ne asigure protectie. Trebuie sa ne ingrijim de sanatatea noastra si mai ales a copiilor nostri pentru ca ei sunt cei mai afectati de acest virus.

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.