Plati cu cash sau cu card in calatoriile in strainatate?

O mica escapada dincolo de granitele tarii poate deveni complicata daca este necesara o plata la un magazin, la o benzinarie, la un restaurant si asa mai departe. Dar cu o minima organizare inainte de a porni la drum, astfel de mici probleme pot fi evitate.

 

Cash in tarile din zona euro

 

Calatoriile in tarile Uniunii Europene sunt la indemana cetatenilor români dupa intrarea Romaniei in comunitatea europeana, românii obtinand unele facilitati si in ceea ce priveste intrarea si deplasarea in tarile din aceasta zona.

 

Folosirea monedei euro este destul de frecventa si in afara zonei euro, asa incat si cetatenii tarilor cu monede nationale sunt destul de obisnuiti cu euro sau eurocenti. Asadar, platile mici – precum cumpararea unei cafele, a unui bilet de calatorie cu metroul etc. – pot fi facute cel mai simplu folosind bani.

 

Utilizarea cardului in tarile din zona euro este o alegere buna daca acesta are un cont in euro, pentru a nu fi necesara conversia valutara din lei in euro la platile in strainatate, in caz contrar pe extrasul de cont aparand comisioane la schimbul valutar si nu numai.

 

Pentru românii care lucreaza in strainatate si vin in România ocazional, de asemenea poate fi mai rentabil sa schimbe euro la casele de schimb valutar si sa plateasca numerar, comisioanele pentru plata in lei cu un card in euro putand fi nerentabile.

 

Cardul salvator pentru tranzit prin tarile cu moneda nationala

 

Calatorind in tarile vecine, solutia cea mai buna este pregatirea banilor necesari in moneda nationala. Insa daca deplasarea prin Ungaria, Bulgaria, Serbia sau alte tari din afara zonei euro este necesara doar pentru tranzit, este posibil sa nu gasim la indemana o casa de schimb valutar sau comercianti care accepta euro, iar plata cu card este cea mai usoara varianta in asemenea situatii.

 

Exista insa cel putin doua posibile probleme in ceea ce priveste plata cu cardul: comisioanele de convertire valutara la plata in moneda tarii si nu numai, iar pe de alta parte cardurile contactless pot fi piratate de la distanta. Comisioanele sunt o consecinta asumate in situatii de plati urgente cu cardul chiar daca se efectueaza in conditii dezavantajoase, insa protectia cardului nu trebuie ignorata.

 

Achizitionarea unui portofel pentru barbati se poate face si dupa criteriul sigurantei cardurilor – unele avand incorporate parti metalice pentru protectia datelor. Daca portofelul nu are aceasta protectie sau daca doamnele nu au suficient loc in poseta pentru un portofel, exista si solutia unei folii pentru protectie RFID sau folosirea unei folii de aluminiu.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.