BRANZETURI CUM SE… CUVIN #25 – DELACO – LILIAC – FIVE CONTINENTS

Salutare! Săptămâna trecută am avut ocazia de a participa la o nouă degustare de vin și brânză, organizată de Asociatia Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Locația a fost oferită de cei de la Hotel 5 Continents din Craiova, locație care m-a cucerit acum câteva luni. De această dată vinurile au fost oferite de cei de la Liliac, o cramă cu care m-am intersectat pentru prima dată și de care m-am îndrăgostit. Aceste vinuri au fost asociate, ca de obicei, cu brânzeturile de la Delaco.

Combinațiile care ne-au însoțit au fost:

Sparkling – Brie 

Fetească Albă  – Camembert 

Sauvignon Blanc – Telemea de capră 

Chardonnay – Havarti

Rosé – Brie au bleu

Fetească Neagră  – Irish Chedar

Pinot Noir – Gouda

Ice Wine – Grana Padano

Nectar of Transylvania – Roquefort

 

Cine a câștigat de această dată?

Așa cum probabil știți deja, la sfârșitul acestei degustări, am avut de ales combinația noastră preferată. Lucrurile au fost mai dificile de această dată, mai ales că a fost un număr mai mare de combinații. Inițial m-am orientat spre o combinație de la început crezând că ultimele vinuri nu vor fi din nou pe placul meu. Totuși seara mi-a oferit o surpriză de mari proporții.

A fost pentru prima oară când am reușit să degust vinuri dulci și tocmai de aceea ultimele două vinuri m-au cucerit complet. Degustându-le am putut să îmi aduc aminte de gustul fructelor coapte toamnă, știți și voi acele fructe pe care le lăsam, când eram mici în pom, pentru a se coace mai bine și pentru a fi mai dulci și cremoase. Cum însă a trebuit să aleg o combinație și nu un vin, am mers pe Ice Wine.

Mai bine spus câștigătoare a ieșit combinația Ice Wine 2016 și Grana Padano Delaco D’Exceptie. Sincer chiar și eu am rămas uimită când am ales-o, trebuie să vă mărturisesc că brânza aceasta nu se număra printre favoritele mele, dar în această combinație a mers de minune.  Vinul pentru început mi-a lăsat în gură gustul de miere, mai apoi după ce l-am combinat cu brânza am reușit să descopăr și notele de gutuie coaptă.

Pe Ice Wine îl puteți vedea în poza de mai sus, are o culoare galben auriu strălucitoare. Nu trebuie decât să vezi sticla pentru a îți da seama că trebuie să încerci vinul. Printre gusturile care mi-au rămas în minte se numără și cel de piersică și de ananas, deși cel mai mult se simțea gustul de miere. Grana Padano este o brânză cu o consistență foarte tare, dar având miere deasupra a reușit să se potrivească de minune alături de vinul ales și să creeze o combinație superbă.

Câteva informații care mi-au rămas în minte de la degustare!

Miron Radic, CEO Crama Liliac, ne-a povestit cum au ales numele de Liliac pentru crama lor. La început s-au gândit să aleagă un nume care să reprezinte Transilvania. Ca orice persoană normală s-au gândit la vampiri și Dracula, dar aceste lucruri sunt cam „expirate” și adevărul este că nu ar fi avut farmec. După aceea le-a venit ideea de a afla cum se zice la „bat” în română și s-au îndrăgostit de liliac. Trebuie să recunoaștem că este un cuvânt care se pronunță foarte ușor și care sună foarte frumos.

Un alt lucru care mi s-a părut atractiv la această Cramă este că nu își doresc să ajungă una foarte mare, ci doar să își păstreze calitatea produselor. Mai mult decât atât și-au propus să promoveze și să investească în turism, chiar își doresc să construiască mai multe căsuțe aproape de crama lor.

Hotel 5 Continents – o locație de vis

Așa cum v-am povestit deja degustarea a fost găzduită de Hotel 5 Continents, o locație de vis perfectă pentru astfel de evenimente. Ca de fiecare dată am avut parte și de muzică bună, care a completat perfect întreaga atmosferă. Față de data trecută am avut ocazia de a încerca și preparatele realizate de bucătăria hotelului și nu pot decât să le ofer nota 10 și la acest capitol. Chiar dacă eu mi-am luat doar o porție de paste, acestea au venit așezate foarte frumos în farfurie.

Ice Wine – Pasiune

Grana Padano – Eleganță

Ice Wine + Grana Padano – Spectacol (de gusturi, de culori, de ce vreți voi 🙂 )

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.