Curs de Design și Programare Web de la Eurocor – Modulul 5
Salutare! Așa cum v-am promis am revenit în forță cu un nou articol. De această dată nu vă voi mai vorbi doar despre informațiile pe care le-am frunzărit în cadrul Cursului de Design si Programare Web de la Eurocor, ci vă voi povesti o parte din experiența mea cu designe-ul web. Modulul 5 din acest curs a ajuns la mine la sfârșitul lunii trecute cât încă eram în concediu, dar partea cea mai frumoasă este că m-a convins că este cel mai bun moment să mă apuc cu adevărat de învățat.
În modulul acesta am învățat ce este un editor HTML și am avut ocazia de a descărca unul pe propriul meu laptop. Editoarele HTML reprezintă puntea de care avem nevoie pentru a putea crea un site de la 0 sau nu chiar. De ce zic nu chiar? Pentru că avem la dispoziție mai multe template-uri gata create, pe care noi nu trebuie decât să le edităm.
Adobe Dreamweaver
Ce este Adobe Dreamweaver? Este unul dintre cele mai utilizate editoare HTML. El poate fi descărcat direct de pe site-ul celor de la Adobe, iar pentru o perioadă de 7 zile avem ocazia de a îl testa complet gratuit. Pentru descărcarea și testarea lui nu este necesară introducerea unui card bancar!
Adobe Dreamweaver ne dă șansa de a ne crea propriul site de la 0 sau de a edita diverse template-uri. Desigur folosirea acestui program nu este tocmai ușoară, mai ales că trebuie să avem destul de multe cunoștințe din domeniul programării. Cu toate acestea cu template-urile potrivite noi nu trebuie decât să facem câteva mici modificări.
Înainte de a vă povesti ce sunt template-urile și cum putem să apelăm la ajutorul lor, haideți să vă arăt puțin și interfața cu care ne întâmpină Adobe Dreamweaver.
Acest program este aproximativ la fel ca orice editor de text. Ne oferă posibilitatea de a crea fișiere noi, de a le salva, de a deschide fișiere vechi. Desigur el ne pune la dispoziție mai multe opțiuni, iar noi trebuie să o alegem pe cea mai potrivită pentru început. Așa cum v-am spus și mai sus dacă vrem și avem ambiție putem ajunge să creăm un site de la 0.
Așa cum vă spuneam și mai sus programul sosește alături de câteva template-uri peste care obligatoriu ar trebui să ne uităm. De exemplu mai jos puteți vedea un exemplu de template pentru o postare de pe blog, desigur este doar o parte din cod pentru că altfel imaginea ar fi fost prea mare.
După cum puteți vedea programul vă afișează mai întâi ce vede vizitatorul și mai apoi locul în care puteți începe să scrieți codul. În felul acesta veți putea edita simplu și rapid dacă apar greșeli. De asemenea folosind un astfel de template vă va fi mult mai ușor să creați site-ul după propriile voastre dorințe.
Template-uri. Cum și de unde le putem lua?
În cadrul cursului de Design și Programare Web am aflat despre existența a două site-uri, foarte cunoscute, de template-uri:
- freetemplatesonline.com
- templatemonster.com
Primul site ne oferă o gamă foarte largă de template-uri gratuite, dar și de template-uri premium. Acum în funcție de nevoile noastre vom putea alege cel mai bun produs. Desigur înainte de a descărca orice de pe site cel mai bine este să citim termenii și condițiile. Este foarte important să aflăm ce avem voie să schimbăm la ele și ce nu.
Cel de al doilea site ne oferă cele mai frumoase template-uri online, fiind cunoscut ca cel mai popular portal de vânzare a lor. Partea drăguță la acest portal este că oferă template-uri ce pot fi direct folosite pe site-ul vostru, adică tot ce aveți de făcut este să le adăugați la blog și ați terminat.
Eu sincer aș merge pentru început pe variantele gratuite pentru a mă obișnui cu codurile și cu modalitățile de editare. Mai apoi aș încerca să îmi creez propriul meu template de la 0. În felul acesta voi putea pune în blog toată pasiunea mea.
Template-urile sunt și mai utile dacă oferă lângă liniile de comandă și diverse comentarii explicative. În felul acesta ne putem da seama ce face o comandă cu care posibil ne-am întâlnit pentru prima oară, dar și cum o putem edita pentru a ajunge la rezultatul mult dorit.
<div class=”notOnDesktop”>
<!– This search box is displayed only in mobile and tablet laouts and not in desktop layouts –>
<input type=”text” placeholder=”Search”>
</div>
De exemplu comentariul de mai sus, cel colorat cu roșu, ne explică faptul că acea porțiune este afișată doar dacă utilizatorul se conectează de pe o tabletă sau un telefon și nu dacă intră de pe laptop/calculator.
Cam atâtea despre modulul 5 al acestui curs. Trebuie să vă mărturisesc că acest curs începe să devină din ce în ce mai interesant și mai atractiv.