4 ani de blogging. Cum a început totul?

4 ani?!? Sincer nici mie nu îmi vine să cred că a trecut atâta timp de când Notitele Ionelei au luat naștere. Eram pe atunci o adolescentă ce doar terminase liceul și nu știa încotro se va îndrepta. Bine știam că voi da la facultate, dar îmi doream și ceva mai mult, un loc în care să fiu eu însămi și unde să pot comunica cu oameni din toată țara. Citeam cred că de o lună sau poate două  un blog, eram genul de cititoare fidelă, îmi începeam dimineața căutând un articol nou și o terminam seara revizitând acel blog. Așa am aflat pentru prima oară cum se deschide un blog online și ghidată de faptul că nu mă costa nimic am zis „Hai să încerc și eu”.

Nu o să mint acum și să spun că iubeam să fac compuneri, să creez povești sau ceva de genul. Eu mereu am iubit matematica, puteai să îmi dai 10 pagini de exerciții și le făceam cu mai mult drag decât o compunere de 20 de rânduri la română. Totuși ceva din mine îmi spunea să încerc. Așa am început să caut nume pentru blog, voiam să fie ceva care să mă reprezinte și după câteva încercări nereușite, gen „Lumea Ionelei”, ”De vorbă cu Ionela” și multe altele am rămas la „Notitele Ionelei”.

Mai apoi trebuia să mă decid pe ce platformă va fi creat blogul, nu știam eu pe atunci ce înseamnă domenii și că trebuie să apelez la unul pentru ca blogul meu să crească. Așa că am creat primul meu blog pe blogger (https://notiteleionelei1.blogspot.ro), am apelat la ei pentru că mi s-a părut cea mai simplă metodă de creare a blogului. Bine trebuie să vă mărturisesc că am fost puțin dezamăgită când am văzut că trebuie să mai adaug un 1 la url-ul blogului meu, dar nu voiam să renunț la acest nume. Nu o să mă axez acum pe partea de design a blogului pentru că subdomeniul nu îmi oferea prea multe teme „cool” și deci blogul meu a avut cea mai simplă temă posibilă.

Timp de 6 luni am scris articole pe subdomeniu, eram mulțumită, sinceră să fiu nu credeam că voi rezista mai mult de două săptămâni, dar se pare că o parte din mine se regăsea în scris. Pe atunci m-am înscris pentru prima oară la SuperBlog, a fost competiția care mi-a demonstrat că se merită să scriu, că am potențial. Bine nu a fost cea mai perfectă participare, dar am reușit să mă clasez în primii 100. De ce am menționat 6 luni, pentru că acesta este momentul în care a luat naștere www.notiteleionelei.ro.

Nu a fost ceva plănuit, pur și simplu am văzut un concurs care oferea ca și premiu garantat un domeniu web .ro „pe viață” și m-am înscris. Să vă mai spun că pe atunci nu știam că o să îmi trebuiască o găzduire la el? Eram pur și simplu la început, nu știam ce voi face cu premiul, dar nu puteam rata șansa asta. Văzusem deja că blogul este disponibil și „coruptă” de o altă colegă m-am mutat pe domeniu.

A fost o mutare grea eram obișnuită cu blogspot și acum trebuia să fac cunoștință cu wordpress. Nici până în momentul de față nu am reușit să fac redirecționarea totală a fostului blog, dar nu m-am lăsat depășită de acest aspect. Pe domeniu îmi plăcea că aveam acces la mai multe teme, dar problema era că îmi plăceau prea multe. Așa că le-am luat pe fiecare la rând și în final am rămas la cea de acum. Mi-a plăcut foarte mult faptul că oferă blogului un aspect curat și aranjat. În plus nu îl încarcă cu o mie de culori, ceea ce transformă cititul într-o adevărată plăcere.

Mutarea pe domeniu nu este o decizie ușoară, mai ales că ea costă bani, dar eu vă garantez că se merită. Un domeniu oferă mai multă credibilitate, atrage mai rapid cititorii. Știu că probabil mulți dintre voi vă gândiți, da dar tu acum ai domeniul gratuit. Ei bine eu nu îl voi mai avea mult timp așa pentru că de atunci s-au schimbat regulile cu privire la domeniile .ro  și nu mai există termenul „pe viață”. Mai exact peste puțin timp v-a trebui să plătesc o taxă pentru prelungirea domeniuadevărul este, însă, că nu mă pot plânge. Prețul este foarte accesibil, bine asta depinde și de firma la care apelăm pentru achiziționarea/prelungirea lui.

Cei de la domaz.ro, de exemplu, ne oferă domenii .ro pornind de la mai puțin de 11 Euro/an. Mai apoi în funcție de perioada pe care dorim să cumpărăm domeniul prețul începe să scadă. Pentru a înregistra un domeniu trebuie doar să respectăm 5 pași simpli, iar cel mai important este alegerea unui url care să nu mai fi fost preluat de altcineva. Mai apoi va trebui să completăm câteva date cerute de cei de la ROTLD și desigur să plătim pentru el. După plată ne putem folosi de noul domeniu, desigur după ce ne ocupăm și de găzduire, dar asta este o altă poveste.

Anii nu au schimbat doar aspectul blogului, ci și pe mine. Am învățat ce înseamnă SEO, am început să aflu mai multe despre indexare și chiar despre cum se poate crea simplu și rapid un blog pe domeniu. În plus am avut ocazia de a îmi schimba stilul de a scrie, de a învăța cum să evit greșelile gramaticale și să măresc numărul celor care mă citiți. Nu a fost ușor, dar dacă m-aș putea întoarce în timp aș deschide blogul mult mai devreme de 2014. Simt că acest lucru mă definește, că bloggingul face acum parte din viața mea și nu aș renunța la el pentru nimic.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018!

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.