Bordeias, Bordei, Bordei, ai tu oare certificat energetic?

Îmi amintesc și acum ziua aceea de vară în care ne-am dat întâlnire pentru prima oară. Eu eram ca de obicei pe fugă pentru că la facultate profesorul ne ținuse prea mult, tu erai deja obișnuit cu fetele care veniseră în fugă să te vadă și apoi dispăruseră la fel de repede. Totuși povestea noastră nu avea însă să se termine așa, pentru că tu erai fix ceea ce eu căutasem toată viața. Nu o să uit niciodată prima privire, momentul în care mi-am dat seama că doar alături de tine voi putea să îmi construiesc un cămin călduros. Dimineața puteam vedea împreună răsăritul soarelui, iar seara ne puteam juca cu ultimele raze ale mărețului astru ceresc.

sursa: http://andreivelea.blogspot.com
sursa: http://andreivelea.blogspot.com

Totul era perfect și nu am ezitat nici o secundă atunci când am decis să ne mutăm împreună. Nici nu aveam de ce, tu îmi dădeai tot ce mi-aș fi putut dori, aveam o grădină mare, o bucătărie spațioasă și gata mobilată, dormitorul era cel care oferea cea mai frumoasă vedere spre mare. În prima lună am adorat răcoarea cu care mă întâmpinai de câte ori după o zi caniculară mă întorceam acasă. Nu puteam să mă plâng, prietenele mele mureau de cald în casele lor, voiau să investească în aparate de aer condiționat, dar eu nu aveam nevoie de așa ceva pentru că te aveam pe tine.

Totuși socotelile mele au început să fie negative o dată ce temperaturile au început să se îndepărteze în mod negativ de 0. Și oricât mi-am dorit se pare că „O vorba buna poate incalzi trei luni de iarna” (Zicatoare japoneza. Sursa: zicatori.com) nu a funcționat și în cazul meu. Cu fiecare seară mi-a fost tot mai frig, iar ideea de a îmbrăca mai multe haine nu îmi surâdea deloc. Cred că știi și tu zicătoarea: „Ceapa are multe fuste dar tot degera la frig.” (Zicatoare romaneasca. Sursa: zicatori.com). Așa că am apelat la o centrală electrică. În felul acesta ori de câte ori mă întorceam la tine era cald și bine. Fericirea mea a durat fix o lună pentru că facturile m-au readus cu picioarele pe pământ. Se pare că mitul potrivit căruia dacă lași centrala la temperatură medie consumi mai puțin nu este adevărat.

Și când mă gândeam că iarna „Vine cu-atâta risipă,/ De zăpadă şi de frig,/ Candidat eşti la câştig/ De răceală şi de gripă.” (Gheorghe Culicovschi(2004)) îmi venea să plec în lume și să renunț la tine. Nici nu mi-a trecut prin gând atunci când ne-am mutat împreună să te întreb dacă ți-a făcut cineva o termografie sau dacă s-a gândit cineva să îți ofere ajutor pentru a nu mai pierde căldură. Dar nu e nimic o să îți fac eu acum pentru a vedea împreună zonele cu pierderi mari de căldură, conductele înfundate, dar și multe alte problemuțe.

sursa: renovat.ro
sursa: renovat.ro

Nu, nu am terminat încă cu tine. În aceeași perioadă vom apela pentru un audit energetic pentru a afla soluțiile pe care trebuie să le punem în aplicare pentru a mări performanța energetică. Pentru că tu ești „bordeiul” meu vom apela la cei mai buni specialiști în domeniu. Astfel cei de la Enermed Impex SRL ne vor oferi cele mai bune soluții și ne vor ajuta să atingem o eficiență energetică ce va fi rapid invidiată de vecini. Nu, nu mă va costa o avere, acești bani nu reprezintă o cheltuială ci o investiție de ale cărei beneficii ne vom bucura mulți ani de acum încolo.


Au trecut 3 ani de când am aplicat toate sfaturile și am câștigat împreună un certificat energetic. De atunci familia noastră s-a mărit și cu Cici, pisicuța noastră răsfățată. Acum nu îmi mai este frică de faptul că atunci „Când mâţa şade în vatra focului şi se uită în cuptor, are să fie frig.” (Proverbe românești. Sursa: citatepedia.ro) pentru că am un „bordei” cu o clasă energetică A.

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018!

 

 

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.