Impune-te prin prestanta!
Chiar daca este adevarat ca nu haina-l face pe om, in anumite situatii este de folos sau necesara o anumita vestimentatie si o atitudine potrivita unui context. Unele profesii impun abordarea unui stil elegant, pe de alta parte, chiar si oamenii obisnuiti mai degraba cu haine de lucru, neingrijite se imbraca frumos cand au o problema de rezolvat intr-o institutie, la doctor sau in alte locuri care necesita o infatisare pentru a face o impresie buna.
Dress code pentru a evidentia o atitudine sau un status social
Persoanele care au o functie de conducere sau cele care urmaresc sa obtina ceva cand participa la o intalnire trebuie sa aiba in vedere si aspectul cu care se prezinta celorlalti. In acest sens, importanta nu este valoarea hainelor si a accesoriilor purtate, ci modul in care sunt combinate calitatea, bunul gust si chiar cateva mici reguli vestimentare si de eticheta.
De exemplu, faptul ca un barbat stie cum se poarta corect o cravata – sa acopere cu varful cureaua pantalonilor – sau sa-si tina haina costumului inchisa macar la nasturele de sus cand sta in picioare in fata cuiva conteaza mai mult in ochii unui partener de elita decat daca pretul costumului este enorm, apartinand unui brand de lux, dar este purtat fara eleganta. Alegerea unei curele de aceeasi culoare cu a pantofilor este un alt indiciu atat de gust, cat si privind interesul de a face parte dintr-o anumita patura sociala exclusivista, iar gafa privind purtarea unor soseste de culoare deschisa sau prea scurte la o tinuta eleganta va denota lipsa unei minime educatii privind vestimentatia.
O doamna sau o domnisoara nu se poate prezenta intr-un context profesional de office cu decolteu adanc sau lasand deschiderea camasii sa sugereze forma bustului si, de asemenea, lungimea unei rochii sau a unei fuste trebuie adaptata situatiei si sa nu atraga privirile. Altfel risca sa provoace atragerea atentiei, insa nu neaparat asupra abilitatilor profesionale. De asemenea, grija femeilor trebuie sa fie maxima pentru machiaj si unghii, daca acestea sunt prea stridente, se poate sugera altceva decat profesionalism si ca persoana nu se afla in locul potrivit sau la momentul potrivit.
Bunul gust provoaca admiratia
Intr-o intalnire care are drept scop obtinerea unui rezultat favorabil conteaza mult aspectul celor care participa, mai ales daca se vad pentru prima data. Chiar si o tinuta de zi, simpla, daca este aleasa potrivit contextului, dar fara sa epateze, poate sugera incredere, iar astfel intalnirea sau negocierea sa decurga dupa asteptari.
Discutiile la o intalnire de afaceri ar putea sa necesite o ilustrare cu exemple de pe internet sau proiecte realizate, iar prezentarea acestora se poate face pe smartphone sau, mai bine, pe tableta. Micul mare detaliu semnificativ care poate fi observat de un interlocutor ar putea fi nu neaparat marca gadget-ului, cat husa sau carcasa, iar printre ofertele de huse de tablete exista variante in diferite stiluri, astfel incat pe langa protectie, husa poate aduce si admiratie.
Accesoriile sunt menite sa completeze o tinuta, fiind utile, dar mai ales dezvaluind un statut social. Un ceas ales cu stil pe mana unui barbat sau o bijuterie frumoasa purtata de o femeie poate completa imaginea unei persoane in societate, la fel cum un ceas strident sau o bijuterie aleasa nepotrivit va indica lipsa de bun gust, dar si o limitare la un anumit nivel.
Asadar, o imagine placuta poate aduce admiratie si, totodata, respect, mai ales daca este completata cu eleganta in comportament si cu discutii interesante, dar nu pompoase.