Totul despre uniformele medicale

Istoria ne învață că prima uniformă medicală a apărut în timpul războiului din Crimeea. Pe atunci ea avea rolul de a proteja asistentele de privirile soldaților, dar și de a le diferenția de răniți. Încă de la prima ei apariție uniforma a fost realizată și în funcție de nivelul pe care îl avea asistenta. Mai apoi, cam acum 100 de ani, celebrele halate medicale albe au devenit uniforme medicale. Desigur ele nu au fost la fel cum le întâlnim în zilele noastre, ci s-au schimbat în funcție de tendințe. Imaginea de mai jos afișează evoluția halatelor albe din 1900 până în 1970.

sursa: medscape.com
sursa: medscape.com

Experiența mea cu uniformele medicale

Când m-am întâlnit eu pentru prima oară cu un medic încă se mai purta halatul alb. Nu pot să spun ceva despre această culoare, este una plăcută ochiului, dar totuși pe mine m-a înspăimântat mereu. Bine, nu culoarea în sine, cât faptul că pe ea petele de sânge sunt atât de vizibile. Poate pentru un adult este ceva normal, dar în mintea unui copil ele capătă un alt sens. Aveam 6 sau 7 ani când a trebuit să mă operez de polipi, eram foarte speriată deoarece doctora care urma să mă opereze avea o mică pată de sânge pe mânecă. Ea nu cred că o observase, dar ochii mei de copil speriat o remarcaseră aproape imediat. Îmi amintesc și acum că părinții mei optaseră pentru anestezie totală, nu mai știu dacă din cauza operației sau din cauza faptului că eram un copil. Totuși nu pot să uit cât de fericită am fost când a intrat anestezistul în sala de operație, avea ori un halat scurt ori o bluză verde, sincer nu îmi mai amintesc. Dar verdele ăla m-a făcut să prind puțină încredere că totul va fi bine. El a fost și cel care s-a prins de motivul pentru care îmi era teamă, efectiv după ce îmi făcea anestezia trebuia să adorm, dar eu eram în continuare atât de atentă la acea pată de sânge încât clipeam foarte repede, nu cumva să pierd ceva. Atunci anestezistul mi-a zis să închid ochii și să numără până la 5 apoi să îi deschid. Credeți că am mai reușit să îi deschid? Nici o șansă.

Anul trecut am fost din nou în spital, bine nu că aș fi avut probleme de sănătate ci pentru a vizita o rudă internată. Una din colegele de salon ale mătușii mele avea nevoie de asistentă și cum eu eram cea care se putea mișca repede și rapid am mers să o chem. Am intrat în camera asistentelor și inițial am crezut că am ratat ușa, acolo erau foarte multe asistente, dar uniformele lor constau în bluze medicale cu imprimeuri, nu în temătoarele halate albe. Nu vă pot descrie cât de fericită am fost când am văzut această schimbare. M-am simțit mai aproape ca niciodată de spital și teama aceea de medici parcă s-a evaporat. Totuși fericirea mea nu a durat foarte mult pentru că am aflat că nu tot spitalul procedează așa, că persoanele aflate la conducere nu sunt de acord cu acest lucru.

Cum se poate face trecerea de la uniformele medicale albe la uniforme medicale atractive?

Sincer eu aș renunța chiar mâine la halatele albe. Nu mai suntem în anii în care priceperea unui doctor se vedea după numărul de pete de sânge de pe halat. Suntem în 2018 și ar trebui să fim mai interesați de relația doctor-pacient. Degeaba este doctorul bun, dacă mie îmi este teamă să apelez la el.

Nici nu este greu să se facă trecerea de la halatele albe la uniformele colorate și pline de viață. Este nevoie doar de un magazin online de costume medicale si echipamente de lucru care să ofere uniforme de lucru atractive, iar acesta deja există. Numele lui este ehalate.ro și pozele de mai sus, mai puțin cea cu halate albe, sunt preluate de pe website-ul lor.

Nu vreau să mă pun în pielea voastră, dar eu una aș reacționa mult mai bine dacă medicul care urmează să mă consulte/opereze are un halat atractiv sau chiar cu pisicuțe. Mi-ar aduce fix acel sentiment de încredere și de liniște. Bine nu m-aș supăra nici dacă întreaga lui uniformă ar fi fără niciun model, dar să nu fie albul ăla pe care se observă orice pată.

Voi ce părere aveți despre halatele medicale? Preferați albul sau un halat medical colorat?

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.