Pot purta copiii haine second hand?

In tarile cu un nivel ridicat de trai, in care populatia este mai relaxata in ceea ce priveste posibilitatile de cumparare, iar consumul este incurajat mereu prin campanii uriase de marketing, a aparut o tendinta si exista chiar politici de a descuraja risipa, ca o componenta a protectiei mediului.

Risipa poate fi redusa si cumparand produse si haine second hand, existand in tari considerate ca fiind in topul celor civilizate adevarate mall-uri de produse refolosibile.

Daca ar fi sa imbracam copiii cu haine deja folosite, ce ar fi bine de stiut?

Este absolut normal ca parintii copilasilor sa dea mai departe hainele ramase mici, unele chiar noi, care nu au apucat sa fie folosite. Mai ales nou-nascutii si bebelusii cresc foarte repede, chiar de la o saptamana la alta hainele raman mici si devin inutile.

Hainele primite de la cunoscuti, mai ales ai caror copii se stie ca nu au suferit din cauza unor boli grave sau contagioase, pot fi folosite daca sunt curatate si dezinfectate. Internetul abunda in sfaturi pentru dezinfectarea hainelor acasa, existand in comert si solutii speciale pentru a inlatura bacteriile, virusii sau alte microorganisme periculoase pentru sanatate. De asemenea, de folos pot fi – daca materialele pot fi supuse unor astfel de actiuni – spalarea la temperaturi inalte, calcarea sau adaugarea la spalare de otet sau de bicarbonat de sodiu.

Copiii care au alergii nu trebuie expusi la materiale sintetice, iar hainele sau alte lucruri destinate lor nu ar trebui cumparate din magazine cu produse second hand, deoarece, chiar daca sunt dezinfectate corect, formolizarea, de exemplu, poate cauza probleme ale pielii.

Ce obiecte din vestimentatia copiilor trebuie sa fie neaparat noi?

In unele tari a fost interzisa comercializarea lenjeriei intime la mana a doua, dar este riscanta si refolosirea dupa alte persoane a lenjeriei de pat sau a pantofilor, obiecte care nu pot fi curatate si dezinfectate atat de bine incat sa ofere o certa siguranta ca nu poarta ciuperci, virusi etc.

Asadar, sanatatea va fi cu siguranta protejata daca sunt cumparate obiecte noi de lenjerie intima, lenjerie de pat si prosoape sau halate pentru copii. In rest, pe cat este posibil, copiii trebuie sa aiba garderoba proprie, cat mai noua, iar parintii trebuie sa cantareasca bine daca o bluza, o geaca sau alt obiect vestimentar obtinut la mana a doua prezinta vreun risc pentru copii. Dar o pereche de pantaloni, de exemplu, imbracati peste ciorapi cu chilot nu atinge pielea si nu ar putea fi un risc pentru sanatate.

Cine are copii stie ca multe dintre hainele destinate celor mici costa mai mult sau la fel de mult ca hainele pentru adulti. Iar hainele celor mici nu mai pot fi folosite si peste un an, chiar daca sunt in stare buna, deoarece copiii cresc. Insa multi parinti au tendinta de a cumpara mai multe haine si lucruri pentru copii decat ar fi necesar. Iar minimalismul din spatiul copiilor nu doar ca va asigura o ordine mai usor de gestionat, dar va fi si un model de educatie. Important este ca hainele sa nu fie rupte, patate si neingrijite, nu sa fie rasfatati copiii cu haine scumpe!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.