3 cărți de citit pe 2019!

Bună dimineața, dragii mei cititori! Cum mai este puțin până la începutul sesiunii m-am gândit să vă prezint cele 3 cărți pe care vreau obligatoriu să le citesc anul acesta. Dacă mă urmăriți pe Instagram sau pe Facebook sunt sigură că ați văzut poze cu ele. Pentru cei care se află pentru prima oară aici trebuie să menționez că ele sunt primite de la Meteor Press de Crăciun.

Grădina Speraței – Diane Ackerman

meteor press gradina sperantei

Încă de anul trecut am fost atrasă de cărțile cu și despre Holocaust, dar pentru că am stat prost cu bugetul m-am axat mai multe pe filme. Astfel „Grădina Speranței” nu îmi este o carte necunoscută, deja am văzut filmul și chiar sunt foarte curioasă dacă și de această dată cartea v-a depăși filmul.

Când Germania a invadat Polonia în cel de-al Doilea Război Mondial, bombardierele Stuka au devastat Varşovia, iar grădina zoologică a oraşului, printre cele mai frumoase şi mai bine amenajate din Europa, nu a scăpat de distrugere. Directorul acesteia, Jan Żabíński, şi soţia lui Antonina, opunându-se barbariei naziştilor faţă de oameni şi animale, au reuşit să salveze vieţile a 300 de evrei, scoţându-i clandestin din ghetou şi ascunzându-i în fostele cuşti ale animalelor, rămase goale. Este o poveste adevărată despre curaj, pasiune, dăruire şi jertfă, într-un total contrast cu barbaria războiului şi a genocidului hitlerist.

(Meteor Press – descriere Grădina speranţei )

Povestea este una dintre cele care reușesc rapid să cucerească atenția. Chiar dacă peste tot în jurul lor naziștii căutau să găsească trădători și să extermine toți evreii, doi soți aleg să schimbe ceva. Partea cea mai dureroasă la această carte este că ea se bazează pe întâmplări reale, mereu încercând să redea cât mai concis ce s-a întâmplat acum mulți ani.

Regina Maria – Ion Bulei

Meteor Press Regina Maria

Cea de a doua carte pe care am primit-o este „Regina Maria”. Chiar dacă istoria nu a fost pasiunea mea, mereu mi-am dorit să citesc o astfel de carte. Știu că voi avea ocazia de a afla mai multe despre o femeie puternică, dar și despre țara noastra.

Regina Maria continuã sã fie o fascinaþie pentru noi. Ne încântã cu adevãrat metamorfoza unei principese pe jumãtate englezoaicã, pe jumãtate rusoaicã într-o reginã mai româncã decât românii, iubindu-i pe aceștia și iubindu-le țara pânã la a se confunda cu ei și cu ea.
Despre Maria s-a scris mult. Cel mai mult a scris ea însãși. și a fãcut-o cu mare talent. Pentru cã între atâtea daruri cu care a înzestrat-o Dumnezeu l-a avut și pe acela al așternerii cuvintelor pe hârtie. Dar despre ea au scris și cei chemați prin meseria lor s-o facã. Au scris istoricii.  Pe unul dintre ei, pe cunoscutul istoric Ion Bulei, îl publicãm și noi cu aceastã carte care ne propune o bucurie a lecturii, un stil, un fel propriu de a fi. Ne propune o reginã Maria care vine din nou printre noi invitându-ne sã-i reascultãm „povestea vieții mele” repovestitã.

(Meteor Press – prezentare Regina Maria. Puterea amintirii )

Așa cum puteți vedea și din descrierea de mai sus cartea nu este scrisă de o simplă persoană, ci chiar de un istoric. Acest lucru m-a atras și mai mult la ea, sincer nu îmi plac cărțile în care oamenii vorbesc despre o persoană doar din cunoștințele lor, încercând cumva să ascundă și părțile negative. Acum abia aștept să văd în ce manieră este realizată această carte.

Strigătul neauzit pentru sensul vieții – Viktor E. Frankt

Strigatul neauzit Meteor Press

Cartea aceasta a venit fix într-un moment în care îmi doream să citesc cărți de dezvoltare personală și tocmai de aceea sper ca cel târziu după sesiune să îi pot acorda atenția mult meritată.

În „Strigătul neauzit pentru sensul vieţii”, Viktor Frankl revine la umanismul care a făcut din cartea sa„Omul în căutarea sensului vieţii” un bestseller în lumea întreagă.
        Într-o epocă precum a noastră, o epocă a lipsei de sens şi a depersonalizării, dr. Frankl îşi ridică vocea împotriva absenţei dimensiunii umane în psihoterapie. El respinge „pseudo-umanismul” care a invadat literatura de popularizare din domeniul psihologiei şi psihanaliticii şi se apleacă asupra calităţilor remarcabile ale oamenilor.
         Logoterapia sa nu invalidează sub nicio formă descoperirile solide şi serioase ale unor deschizători importanţi de drumuri ca Freud, Adler, Pavlov, Watson sau Skinner. În această dimensiune, desigur, omul nu mai poate fi văzut ca o fiinţă a cărei preocupare esenţială este satisfacerea impulsurilor şi a instinctelor; de asemenea, nici realitatea umană nu poate fi înţeleasă doar ca rezultat al proceselor de condiţionare sau al reflexelor condiţionate. În această dimensiune omul este relevat ca o fiinţă aflată în căutarea sensului vieţii sale.

(Meteor Press – Prezentare Strigătul neauzit pentru sensul vieţii.Psihoterapie şi umanism )

Nu reușesc să redau în cuvinte modul în care descrierea acestei cărți m-a făcut să vreau să o citesc. Chiar dacă știu că probabil nu voi fi de acord cu toate informațiile prezentate în ea trebuie să vă mărturisesc că îmi doresc să o pot aprofunda. Omul mi se pare cel mai mare mister al acestei lumi și consider că citind mai multe idei pot ajunge să mă cunosc și pe mine mai bine. Astfel „Strigătul neauzit pentru sensul vieții” a ajuns pe lista mea cu „De citit în 2019!”

Acestea fiind spuse vă invit să îmi rămâneți aproape pentru că în cel mai scurt timp voi reveni cu recenzii complete ale acestor cărți.

P.S. Ce cărți se regăsesc pe lista voastră cu „De citit în 2019”?

4 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.