Deschiderea succesiunii: in instanta sau la notariat?

Mostenirea este o procedura care, in foarte multe dintre cazuri, ajunge sa produca certuri, conflicte sau chiar destramarea familiei. Din acest motiv, este foarte important ca oricine sa fie pregatit si sa se informeze corespunzator asupra acestui aspect.

Indiferent de care ar fi compunerea masei succesorale, respectiv un teren, o locuinta sau un autoturism, deschiderea procedurii se poate face prin adresarea unei cereri din partea unui unui notariat public ori la instanta de judecata.

Deschiderea succesiuni prin adresarea unei cereri de chemare in judecata

In situatia in care succesibilul este de acord sa deschida succesiunea la instanta de judecata, instanta competenta este cea la care se afla ultimul domiciliu in care a locuit defunctul. De pilda, atunci cand defunctul avea ultimul domiciliu in Sibiu, instanta competenta este cea din Sibiu, cu toate ca mostenitorii pot avea domicilii in orice alte orase ale tarii.

Daca mostenitorii ajung la un consens si se inteleg, astfel, intre ei, acestia ar putea incheia o tranzactie in fata instantei de judecata, intocmai ca la un cabinet notarial, urmand ca aceasta sa revina cu pronuntarea unei hotarari judecatoresti. Avantajul financiar oferit de aceasta procedura pentru mostenitor este acela ca toate cheltuielile ce tin de deschiderea succesiuni pot fi reduse la jumatate, comparativ cu ipoteza in care mostenitorul s-ar adresa unui notar public.

In acest fel, mostenitorul se poate adresa unui avocat civil, in vederea redactarii actiunii si totodata, a acordarii asistentei juridice. Este mai recomandat ca mostenitorii sa opteze pentru acest tip de procedura, intrucat, in ipoteza in care intre mostenitori se va ajunge la neintelegeri legate de intinderea drepturilor pe care le au din punct de vedere succesoral, nu este deloc indicat ca acestia sa se adreseze unui notar public.

Avantajele depunerii cererii de de deschidere a mostenirii la instanta de judecata

Un prim avantaj poate fi considerat cel de ordin finaciar, deoarece mostenitorul poate economisi taxele legale si onorariul acordat notarului public. Deschiderea succesiunii in cadrul unui cabinet notarial implica cheltuieli mai mari decat in cazul sesizarii instantei de judecata de catre mostenitor. Este binecunoscut faptul ca justitiabilul va trebui sa achite onorariul notarului public, onorarii despre care se stie faptul ca sunt substantiale.

De asemenea, mostenitorii nu vor mai pierde timpul pe la notar, fra a realiza absolut nimic. Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca atunci cand exista neintelegeri intre mostenitori, notarul public nu va putea finaliza dezbaterea procedurii succesorale, acesta fiind obligat ca in cele din urma sa suspende dezbaterea, fapt ce ar necesita ca instanta sa fie sesizata de catre unul dintre mostenitori.

Astfel, dezbaterea succesorala din acest caz va ajunge a fi solutionata la instanta de judecata. In acest caz, partea (mostenitorul) interesata va avea obligatia prevazuta de lege de a sesiza instanta de judecata prin formularea cererii de chemare in judecata si nu a notarului public. In aceste conditii, mostenitorul va fi nevoit sa colaboreze cu un avocat care sa ii acorde asistenta juridica si prin urmare, acesta in loc sa plateasca si un notar public si un avocat, va putea sa plateasca doar onorariul avocatului. In plus, cel mai important este faptul ca o hotarare judecatoreasca este prezumata intotdeauna, odata ce ramane irevocabila.

Daca si tu te afli intr-o situatie problematica legata de un partaj sau o mostenire, o iesire din indiviziune sau impartite pe cote parti, este recomandat sa iei legatura chiar acum cu un avocat specializat in dreptul civil pentru a incepe demersurile procedurale. Biroul de avocatura AVM Consult iti poate oferi tot sprijinul de care ai nevoie.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.