Energie produsa cu ajutorul unui sistem fotovoltaic

Celulele fotovoltaice transforma lumina solara in energie electrica, cu ajutorul careia avem posibilitatea sa ne alimentam locuinta. Un sistem fotovoltaic este compus din celule fotovoltaice, numite si celule soare, care transforma lumina solara in energie electrica. Lumina soarelui este compusa din fotoni sau particule de energie solara. Acesti fotoni contin cantitati diferite de energie care corespund diferitelor lungimi de unda ale spectrului solar.

O celula fotovoltaica este fabricata dintr-un material semiconductor. Cand fotonii lovesc o celula fotovoltaica, acestia pot reflecta celula, pot trece prin aceasta sau pot fi absorbiti de materialul semiconductor. Doar fotonii absorbiti sunt aceia care ofera energia necesara pentru a genera energie electrica. Atunci cand materialul semiconductor absoarbe suficienta lumina solara, electronii sunt dezlipiti de atomii materialului. Tratarea speciala a suprafetei materialului in timpul fabricatiei face ca suprafata frontala a celulei sa fie mai receptiva la electronii dezlipiti sau liberi, astfel incat electronii sa migreze in mod natural spre suprafata celulei.

Eficienta sistemelor fotovoltaice variaza in functie de tipul tehnologiei fotovoltaice. Eficienta la care celulele fotovoltaice transforma lumina solara in energie electrica variaza in functie de tipul de material semiconductor si de tehnologia celulelor fotovoltaice. Eficienta majoritatii modulelor fotovoltaice disponibile pe piata variaza de la 5% la 15%. Celula fotovoltaica este blocul de baza al unui sistem fotovoltaic. Celulele individuale pot varia ca marime de la aproximativ 0,5 inch pana la aproximativ 4 inch. Cu toate acestea, o celula produce numai 1 sau 2 wati, ceea ce inseamna suficienta energie electrica pentru utilizari mici.

Celulele fotovoltaice sunt conectate electric intr-un modul sau sistem de panouri fotovoltaice ambalat, rezistent la intemperii. Modulele fotovoltaice variaza ca marime si ca si cantitatea de energie electrica pe care o pot produce. Capacitatea de generare a energiei electrice a modulului fotovoltaic creste odata cu numarul de celule din modul sau din suprafata modulului. Modulele fotovoltaice pot fi conectate in grupuri pentru a forma un tablou fotovoltaic. Un tablou fotovoltaic poate fi compus din doua sau sute de module fotovoltaice. Numarul de module fotovoltaice conectate intr-un tablou fotovoltaic determina cantitatea totala de energie electrica pe care o poate genera matricea.

Celulele fotovoltaice genereaza curent electric. Aceasta energie electrica cu curent continuu poate fi folosita pentru a incarca baterii care, la randul lor, alimenteaza dispozitive care utilizeaza curent electric. Aproape toata energia electrica este furnizata ca si curent alternativ in sistemele de transport si distributie a energiei electrice. Dispozitivele numite invertoare sunt utilizate pe module fotovoltaice pentru a converti curentul continuu in curent electric.

Celulele si modulele fotovoltaice vor produce cea mai mare cantitate de energie electrica atunci cand sunt orientate direct spre soare. Modulele si tablourile fotovoltaice pot utiliza sisteme de urmarire care muta modulele pentru a fi in mod constant cu fata la soare. Majoritatea sistemelor fotovoltaice insa au module in pozitie fixa, modulele orientate direct spre sud si cu un unghi care optimizeaza performantele fizice si economice ale sistemului.

Pentru a-ti alimenta casa cu energie electrica produsa cu ajutorul unui sistem fotovoltaic instaleaza sisteme potrivite ca marime si ca si productie de energie pentru nevoile tale.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.