Cum iti poti da seama ca cineva are nevoie de interventia unui psihoterapeut?

Care este diferenta dintre un psihoterapeut si un psihiatru?

Psihoterapeutul este absolvent al facultatii de psihologie, rolul lui este de a ajuta persoanele care au probleme comportamentale, dar pe care le constientizeaza. Pe cand psihiatrul este absolvent al facultatii de medicina, ce are capacitatea de a diagnostica o persoana cu probleme grave psihiatrice.

Un psihoterapeut trateaza problema prin comunicare cu pacientul de-a lungul sedintelor terapeutice, pe cand un psihiatru dupa diagnostic, in functie de gradul de afectivitate, fie prescrie un tratament medicamentos, fie recomanda internarea pacientului intr-o institutie specializata.

Un exemplu potrivit de psihoterapeut este Danielivan. Ofera servicii de calitate, este pastrata confidentialitatea psiholog – client, iar succesul lui il poti observa prin multitudinea de feedback-uri pozitive si munca asidua din spatele acestora – danielivan.ro.

Nu trebuie sa faci confuzia intre aceste doua meserii total diferite, pentru ca nu e bine sa consideri ca te poti vindeca singur mai ales daca te regasesti in lista de semne de mai jos:

  1. Izolarea – atunci cand nu iti mai place sa petreci timpul in cercul tau de prieteni si te izolezi in camera ta.
  2. Taierea apetitului – chiar si pofta de mancare poate sa dispara incetul cu incetul. Efecte secundare ale infometarii fiind anxietatea, anorexia nervoasa, bulimia sau ale afectiuni nutritionale aparute pe font psihic.
  3. Lipsa de placere – o schimbare radicala a stilului de viata, tot ceea ce iti facea placere inainte de instalarea problemelor psihologice, acum nu-ti starnesc nici macar simpla curiozitate.
  4. Agresivitatea – apare curajul, tupeul nefiresc, dispare constiinta, senzatia aia cand stii ca un lucru nu este bun si nu trebuie sa-l faci.
  5. Atac de panica – nu trebuie neglijate semnele precum atacurile de panica, deoarece ele pot crea dezechilibre ale organismului ce pot cauza afectiuni si boli reale ce necesita tratament medicamentos. Un exemplu ar fi instalarea diabetului zaharat de tip 2 in urma unui stari de soc impreuna cu mai multi factori ce pot influenta aparitia bolii.
  6. Anturaje nepotrivite – aici ma refer la droguri, tutun, alcool, petreceri, adrenalina sau chiar implicarea cu persoane dubioase. Cand acest stadiu este activat dispare frica, apare indrazneala si agresivitatea. Iti recomand sa te informezi pe danielivan.ro.
  7. Instalarea nefericirii – ai impresia ca toata lumea din jurul tau e fericita si ca tu esti singurul din grupul tau de prieteni, din colectivul de la scoala sau de la munca sau din familia ta care nu va reusi vreodata sa fie fericit.

Nu neglija aceste semne importante care indica o problema de comportament sau asa numitele afectiuni de stare psihica. De asemenea daca observi la un cunoscut, un prieten sau o ruda semne asemanatoare atunci ia atitudine si incurajeaza-l sa mearga la un psihoterapeut cat inca nu e prea tarziu. Daca tu consideri ca pari prea insistent sau bagaret sa-i recomanzi o vizita la un astfel de cabinet atunci incearca sa-l faci prin pasi marunti- „baby steps” sa-si constientizeze afectiunea, demonstrandu-i cu lista din acest articol.


Ia acum atitudine pentru prietenul tau, fa un bine si vei primi in schimb bine. Apeleaza la Danielivan si programeaza-i o sedinta cand se simte pregatit. Mai multe informatii vei gasi pe danielivan.ro.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.