Amintiri din școală și importanța simulărilor în cazul examenelor naționale!

Chiar dacă au trecut câțiva ani buni încă mai îmi amintesc emoțiile pe care le aveam înainte de simulările pentru evaluările naționale și pentru examenul de bacalaureat. Inițial le uram pentru că însemnau zile sau chiar săptămâni pierdute cu pregătirile, dar mai apoi în ziua examenelor ne dădeam seama cât de important a fost că am putut să le dăm. Totuși de multe ori mi-aș fi dorit să putem da de mai multe ori aceste simulări, să vedem mai multe variante. Acum, ca și studentă, mi-aș dori să mai avem simulări și teste. Este atât de greu să înveți în sesiune toată materia, iar dacă nu prea ai fost pe la cursuri atunci misiunea ta poate deveni imposibilă. Totuși, astăzi vreau să povestim doar despre examenele naționale.

Simulările pentru evaluările naționale

Sper bucuria mea am făcut parte din prima serie de elevi care au susținut evaluări naționale și pentru care acestea au contat la media de admitere la liceu. Aveam atât de multe emoții pentru că oarecum ne luaseră pe nepregătite. Acum elevii se pot pregăti chiar și cu un an înainte de acestea și astfel să scape de griji. De asemenea ei au ocazia de a participa la mai multe simulari pentru evaluarile nationale, totul organizându-se la fel ca în cazul examenului propriu-zis.

De ce sunt bune aceste simulări? Pentru că ele acoperă o mare parte din materie, elevul având ocazia de a vedea unde are lipsuri. În plus se va putea obișnui mai ușor cu tot ce presupune un astfel de examen. Când am dat eu simulările subiectele erau făcute fix din materia învățată în acel an și am avut un mic șoc când la examen au picat și noțiuni din clasele puțin mai mici.

Participând la simulările organizate de centrul de meditații ElitEducation elevul are ocazia de a își testa cunoștințele în mod repetat. În plus rezultatele sunt transmise mai apoi pe e-mail în timp de 5 zile. Sincer mie această metodă mi se pare foarte accesibilă mai ales că subiectele primite respectă modelul subiectelor realizate de Ministerul Educației.

Simulări pentru examenul de bacalaureat

Dacă la evaluările naționale putem spune că nu contează așa mult nota, la examenul de bacalaureat lucrurile se schimbă. Examenul este unul mai complex, iar diploma este cerută chiar și la unele locuri de muncă lucru care contează foarte mult. În plus structura examenului de bacalaureat este una mai complexă grupând foarte multe informații și exerciții. Cu toate acestea chiar și un elev care începe pregătirile în clasa a 12-a poate promova examenul dacă are puțin noroc.

Sinceră să fiu dacă aș fi știut că există posibilitatea de a da o altă simulare pentru examenul de bacalaureat aș fi mers la ea. De ce spun asta? Pentru că în cadrul ambelor simulări date în clasa a 12-a, cel puțin la limba română eseul era despre poezii învățate fix în acel an. În plus profesorii ne-au lăsat mereu impresia că știu ce urmează să cadă la examen, tocmai de aceea majoritatea liceenilor știau cuvânt cu cuvând comentariul de la Moromeții de Marin Preda. În momentul în care au ajuns subiectele s-a așternut liniștea în sală mai ales că Eminescu fusese studiat prin clasa a 10-a.

Dacă urmează să dai examenul de bacalaureat în curând îți recomand să participi la toate simulările pentru bacalaureat care au loc. În felul acesta vei vedea cum arată un subiect real și mai ales vei prinde și materie din anii trecuți. Nu este bine să te bazezi doar pe simulările realizate de școală pentru că ele au doar rolul de a îți arăta cum se organizează examenul, nu cum pică în mod real subiectele.

Urez baftă tuturor elevilor și liceenilor care urmează să susțină examene!

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.