Ce este anxietatea și cum o putem trata?

În ultima perioadă, datorită statului exculsiv în casă am început să am din nou atacuri de panică noaptea și început de anxietate. Credeam că am trecut de faza asta, acum mulți ani, dar se pare că nu prea te vindeci de așa ceva. Pentru că sunt sigură că în situația mea mai sunt și alte persoane m-am gândit ca în articolul de astăzi să povestim un pic despre ce este anxietatea și cum o putem trata.

Ce este anxietatea?

Anxietatea este definită de unele persoane ca un sentiment normal. Organismul nostru reacționează cu ajutorul anxietății la diversele modificări din stilul de viață pe care el le consideră periculoase pentru noi. În general acest sentiment nu apare foarte des și trece rapid fără a fi nevoie de un tratament clar.

Problema apare atunci când anxietatea se declanșează periodic și fără motiv. Când în permanență ne simțim în pericol, când nu avem încredere în nimeni și ajungem să ne închidem în noi înșine. Acest sentiment ajunge să ne urmărească peste tot și să aibă efecte neplăcute asupra organismului nostru.

De asemenea problema principală la anxietate este că ea poate conduce foarte rapid spre depresie. Nici nu ne dăm seama când depresia se intalează. Sunt sigură că deja știți ce efecte negative poate avea depresia asupra stilului de viață și cât de periculoasă este ea, tocmai de aceea nu voi prezenta acest subiect.

Simptome anxietate

La fel ca și în cazul altor boli și în cazul anxietății există anumite simptome care ne pot anunța de prezența ei. Ce trebuie să menționez este că unele simptome pot apărea diferit de la un pacient la altul, contează foarte mult și cât atenție acordați lucrurilor care se întâmplă.

Primul simptom pe care l-am simțit cel mai puternic a fost de frică, teamă, panică. Fie că era din cauză că urma un examen foarte stresant sau primisem un proiect pe care nu puteam să îl duc la bun sfârști aceste sentimente se instalau. Am mai avut asemenea sentimente și atunci când am renunțat în anul 3 la facultate, lăsasem anxietatea să pună stăpânire pe mine și am cedat. Îmi era groază să merg la cursuri, simțeam mereu o teamă permanentă că voi fi ascultată și nu voi ști, că nu mă voi ridica la nivelul colegilor mei și multe altele. Tot pe atunci am avut și multe situație în care îmi doream ca totul să fie perfect și când nu îmi reușeam cădeam într-o groapă foarte adâncă.

Problemele cu somnul și cele digestive m-au urmat și ele în acest timp. Seara adormean foarte greu din cauza grijilor, de multe ori simțeam că mă sufoc în somn. Apoi dimineața trebuia să mă trezesc devreme pentru a termina lucrurile și proiectele. De mâncat mâncam foarte haotic, de multe ori mâncam doar de gura celor din jur și nu pentru că aș fi avut nevoie. Eram în stare să rămân nemâncată toată ziua. Așa au apărut problemele digestive de care am scăpat mult mai târziu.

Cum se tratează anxietatea?

Pentru a putea trata anxietatea este foarte important să aflăm ce o provoacă, dar și cât timp durează, cum evoluează pe parcursul mai multor săptămâni. Pentru a face asta avem nevoie de ajutor de specialitate, mai exact va trebui să apelăm la un capinet de psihologie. Doar un astfel de doctor, în urma mai multor consultări, ne poate stabili o schemă de tratament.

Lucrurile nu sunt grele, dar trebuie să ne dorim cu adevărat să reușim. Știu că la început poate părea că avem puterea de a ține lucrurile sub control, dar situația poate degenera foarte rapid. Tocmai de aceea este important să luăm măsuri încă de la primele semne.

Putem apela cu încredere la doctor-psi.ro:

  • E-mail: office@doctor-psi.ro
  • Adresă: Str. Horea, Nr. 148A, Pianu de Jos
  • Tel.: 0746-287-101
  • Facebook
  • Youtube

Voi ce părere aveți despre acest subiect?

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.