Termoterapia – tipuri, utilizări și beneficii.

Termoterapia - tipuri, utilizări și beneficii.

Cum putem scăpa de dureri printr-un tratament relaxant și plăcut? Termoterapia: tipuri, utilizări și beneficii.

Ce este termoterapia?

Termoterapia constă în aplicarea căldurii sau a frigului (crioterapie) în scopul modificării temperaturii cutanate, intraarticulare și a miezului țesuturilor moi, cu intenția de a îmbunătăți simptomele anumitor afecțiuni. Crioterapia și termoterapia sunt adjuvanți utili pentru tratamentul leziunilor musculo-scheletice și ale țesuturilor moi. Folosirea gheții sau căldurii ca intervenție terapeutică scade durerea articulară și musculară, precum și a țesuturilor moi și au efecte opuse asupra metabolismului țesutului, fluxului sanguin, inflamației, edemului și extensibilității țesutului conjunctiv. Termoterapia poate fi utilizată în facilități de reabilitare sau acasă.

Care sunt scopurile termoterapiei?

Scopul termoterapiei este de a modifica temperatura țesuturilor într-o regiune vizată în timp, în scopul inducerii unui răspuns biologic dorit. Majoritatea termoterapiilor sunt concepute pentru a furniza terapia termică la un țesut țintă cu impact minim asupra țesuturilor intervenite sau înconjurătoare.

Câte tipuri de termoterapie există?

Există două tipuri de termoterapie: terapia la cald și terapia la rece (crioterapia). Fiecare dintre cele două se folosesc în afecțiuni diferite și funcționează diferit pentru a trata diverse afecțiuni.

Căldura: Prin creșterea temperaturii pielii / țesuturilor moi, fluxul sanguin crește prin vasodilatație. Viteza metabolică și extensibilitatea țesutului vor crește, de asemenea. Căldura crește absorbția oxigenului și accelerează vindecarea țesuturilor. De asemenea, aceasta crește și activitatea enzimelor distructive, precum și rata catabolică.

Răceala: Prin scăderea temperaturii pielii / țesuturilor moi, fluxul sanguin scade prin vasoconstricție. Acesta va fi urmat ulterior de o vasodilatație care va preveni deteriorarea hipoxică (reflex de vânătoare: Dacă pachetul rece este lăsat pe piele mai mult de 10 minute, vasele de sânge se vor dilata). Metabolismul țesutului va scădea la fel ca și excitabilitatea neuronală, inflamația, rata de conducere și extensibilitatea țesutului. La temperaturi articulare de 30 ° C sau mai mici, se inhibă activitatea enzimelor degradante cartilagiate, inclusiv elastaza, hialuronidaza și proteaza. Rata metabolică scăzută limitează leziunile suplimentare și ajută țesutul să supraviețuiască hipoxiei celulare care apare după leziune.

În ce cazuri se poate folosi termoterapia?

Condiții obișnuite în care se aplică terapia la cald:

Gât și dureri de spate
Mușchi tensionați
Rigiditate musculară și articulară
Durere cronică

Condiții frecvente în care se aplică terapia la rece:

Luxație de glezna
Genunchi răsucit
Umăr dureros
Tensiune musculară acută (24-48 h)
Dacă aveți o vătămare acută (sportivă), ar trebui să aplicați imediat gheață în zona afectată. Nu aplicați gheața direct pe piele. Puneți un prosop subțire între pachetul rece și piele. Aplicarea trebuie să dureze 15-20 de minute și poate fi repetată la fiecare 3 ore.
Ce procedee se pot folosi în termoterapie?

Căldură: Încălzirea țesuturilor superficiale poate fi realizată folosind pachete calde, băi de ceară, prosoape, lumina soarelui, saune, folii termice, băi de aburi. De asemenea, putem obține căldura în țesuturile profunde prin electroterapie (ultrasunete, unde de șoc și radiații infraroșii).

Rece: Răcirea se realizează folosind pachete de gheață, băi de gheață, pachete de gel de răcire, aer rece și spray-uri de răcire speciale.

Crioterapia (aplicare cu gheață) este descrisă în literatura de specialitate ca fiind un tratament eficient pentru leziunile țesuturilor moi. Reduce umflarea și va îmbunătăți mișcarea. Deci, aplicarea gheții poate fi utilă pentru o varietate de dureri musculo-scheletice.

Exercițiul în apă caldă, denumit de obicei hidroterapie sau balneoterapie, este un tratament popular și eficient cu efect de ameliorare a durerii pentru mulți pacienți cu afecțiuni neurologice sau musculo-scheletice dureroase. Căldura apei poate bloca nocicepțiunea (senzația inițială la contactul cu stimulul dureros) acționând asupra receptorilor termici și mecanoreceptorilor, influențând astfel mecanismele segmentare ale coloanei vertebrale. Oferă efecte pozitive asupra homeostaziei barierei cutanate și a unei activități antiinflamatorii. În plus, căldura poate spori fluxul sanguin și relaxarea musculară. Efectul hidrostatic poate ameliora și durerea prin reducerea edemului periferic și prin diminuarea activității sistemului nervos simpatic.

Cum se desfășoară tratamentul prin termoterapie?

Tratamentul depinde întotdeauna de tipul de aplicare, de tipul afecțiunii dar și de recomandarea specialistului.
Există trei faze ale procesului de vindecare în termoterapie: faza inflamatorie, faza de proliferare și faza de remodelare.

Prima fază, cunoscută sub numele de fază inflamatorie, protejează zona rănită de leziuni suplimentare. În această fază, crioterapia poate ajuta la reducerea umflăturii. Nu folosiți niciodată căldură în această fază, deoarece aceasta va crește fluxul de sânge în zona rănită și va crește cantitatea de umflături. Faza inflamatorie are o durată de 2 zile.

În timpul celei de-a doua faze, faza de proliferare, se formează țesutul nou precum și țesutul cicatricial. In aceasta faza, căldura poate fi aplicată în zona rănită pentru a facilita procesul de vindecare.

A treia și ultima fază, faza de remodelare, este procesul de revenire la normal (procesul de vindecare): restabilirea structurii și funcției țesuturilor rănite sau bolnave. Procesul de vindecare include coagularea sângelui, repararea țesuturilor, cicatrizarea și vindecarea oaselor. Terapia termică poate fi utilizată și în această fază.

Clinica Physio Medica dispune de o bază de tratament modernă, dotată cu aparatură din cea mai nouă generație. Aceasta dispune de medici cu experiență clinică deosebită la toate nivelele.

Clinica Physio Medica se ocupă cu diagosticarea și tratarea individuală a fiecărui pacient în funcție de patologia și de complexitatea afecțiunii de care suferiți. Aceasta desfășoară activități ambulatorii de diagnostic și tratament minim invaziv în următoarele domenii de activitate:

Cardiologie

Ortopedie Pediatrică

Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie

Pediatrie

Ortopedie-Traumatologie

Contract CAS – Cardiologie; Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie

Puteți apela la serviciile clinicii Physiomedica programadu-vă la numărul de telefon 0364 642 124, pe WhatsApp la numărul 0775321275 sau mergând la sediul clinicii aflat pe Calea Florești 2B, Cluj-Napoca.

Aflaţi mai multe despre pediatru clujkinetoterapie clujcardiologie cluj pe siteul Physio Medica.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.