Economisirea. Cum se face și cu ajutorul cui?

Bine ați revenit, dragile mele cititoare. În articolul de astăzi vreau să povestim despre una din cele mai mari probleme cu care se confruntă românii: lipsa economisirii. Am observat că indiferent cât de mari sunt veniturile majoritatea românilor preferă să cheltuie fără a economisi. Desigur acest lucru se întâmplă din mai multe motive, pe care voi încerca să le prezint în continuare. Înainte de a face asta hai să vă povestesc cum am tratat eu subiectul: economisire.

Cum am învățat despre economisire?

Când eram mică economisirea nu prea exista pentru mine deoarece primeam foarte rar bani și ăia de duceau pe dulciuri :). Problema este că atunci când am crescut m-am confruntat cu aceeași problemă. Cu cât erau mai mulți bani cu atât îmi doream mai multe lucruri. Știu, este frumos să vrei lucruri noi, dar ce facem atunci când după ce am terminat toți banii avem nevoie de ei?

Cred că eram prin 2016-2017 când am realizat cât de important e să ai niște „bani la saltea”. M-am trezit într-o dimineață cu un ecran de telefon negru. Nimic nu mă pregătise pentru asta și banii erau deja consumați pe altele. Fără telefon nu aș fi avut cum să îmi fac activitățile, cum să iau legătura cu colegii așa că am mers la primul service întâlnit în cale.

Acolo, la fel ca în viață, am primit două vești: una bună, una rea. Cea bună era că încărcătorul se defectase, iar telefonul era închis pentru că rămăsese fără baterie. Asta însemna că informațiile mele erau tot acolo și că mă puteam bucura din nou de telefonul meu. Vestea proastă era că mă costa 15 lei să îl văd iar deschis (prețul încărcătorului). Nu era o sumă imensă, dar nu îi aveam. Povestea pe scurt este că m-au ajutat părinții să îl cumpăr,m dar atunci am învățat o lecție foarte puternică: mereu trebuie să ai un ban deoparte.

Anii au trecut și pe 11 iulie 2018, cu o zi înainte de a pleca la Cluj pentru a mă înscrie la facultate, laptopul meu a murit. Pe atunci învățasem lecția economisirii și aveam deja bani salvați. Așa că cel mai greu a fost să aleg laptopul care mă va însoți în călătoria mea (cel de pe care scriu și azi) și nu de unde voi face rost de ei.

Economisirea este ceva foarte important, dar de curând am învățat un lucru și mai important: că acești bani economisiți nu trebuie să stea „la saltea” ci trebuie să se „reproducă” (să aducă și mai mulți bani). Așa cum v-am promis la început, în continuare vom povesti despre ce înseamnă economisirea inteligentă.

De ce se „tem” românii de economisire?

În primul rând pentru că se tem de devalorizarea banilor. Ce înseamnă asta mai exact? Tu îți pui la saltea în 2022 2000 lei, de care te atingi doar în 2024. Ei bine viitorul e ceva incert și chiar dacă în 2024 tu vei scoate de la saltea tot 2000 lei ei se poate să nu mai valoreze atâta. Acest lucru s-a mai întâmplat în trecut și inflația este unul din motivele principale pentru care se întâmplă acest lucru.

Mai apoi mulți consideră că economisind înseamnă că vor trăi doar cu „pâine și ceapă”, ceea ce nu este corect. Economisirea trebuie să se facă într-un mod logic astfel încât să ajungi să depui lună de lună o sumă deoparte, dar în același timp și să poți supraviețui. Cel mai bine este să stabilești un procent din veniturile tale și pe acela să îl pui mereu deoparte.

Pentru că le este teamă că îi vor pierde. Există mai multe metode de economisire, unele cu riscuri, altele fără. Problema la noi, cred că este legată de faptul că se scot în evidență doar cazurile negative. În felul acesta s-a creat teama că vei depune banii undeva și apoi firma se va evapora cu ei. Tocmai de aceea trebuie să avem în vedere alegea unui „partener” onest.

De ce ar trebui să economisim?

În primul rând pentru a ne îndeplini visele. Vrei o casă? Vrei o mașină? Vrei o excursie scumpă? Începe să pui bani deoparte lună de lună și fără să îți dai seama banii se vor strânge. Dacă nu punem nimic deoparte doar vom amâna momentul până când vom începe cu adevărat să economisim. Știu că e mai ușor să crezi că într-o zi o rudă de mult pierdută își va lăsa moștenire un castel, dar lucrul ăsta nu prea se întâmplă decât în filme.

Pentru situațiile în care trebuie să cumpărăm ceva urgent. În 2022 suntem mai dependenți de tehnologie decât eram în 2016-2017, tocmai de aceea trebuie să fim pregătiți pentru a putea face față provocărilor. La contabilitate am învățat ceva foarte util: firmele folosesc amortizarea pentru ca la finalul garanției produsului să aibă în cont banii pe care i-au dat la început pe produsul electronic. Chiar și noi putem face acest lucru. Dacă de exemplu azi ne luăm un laptop care costă 3000 lei, cu o garanție de 3 ani, lună de lună va trebui să punem deoparte 84 lei (3000:3:12). Astfel, la finalul perioadei vom avea banii în cont și vom putea merge fie pe același model de laptop, fie pe unul mai bun, dar vom avea un început. Bine dacă apelăm la soluția pe care o voi prezenta mai târziu vom avea și un câștig suplimentar pe lângă cei 3000 lei depuși.

Știu că nu vrem să ne gândim la situațiile acestea, dar din păcate ele există. Cel mai important este să economisim bani pentru situațiile în care sănătatea noastră sau a cuiva drag este în pericol. Operațiile și tratamentele sunt din ce în ce mai scumpe, tocmai de aceea trebuie să începem să economisim pentru ea. Acum, cât suntem tineri, poate părea o prostie, dar peste ani vom regreta că nu am pus nimic deoparte.

La cine să apelăm pentru economisire și de ce?

Există mai multe firme care te pot ajuta să economisești. Acum depinde cât vrei să câștigi și cât de mult vrei să riști. Pe piață există foarte multe firme care te atrag cu comisioane foarte mari, dar omită sau îți spun doar pe jumătate care sunt riscurile la care ești supusă acceptând oferta lor. Așa cum am spus și mai sus există șansa ca la finalul perioadei să obții o sumă mai mică decât ai depus inițial sau deloc.

Eu vreau să vă atrag atenția asupra Casei de Ajutor Reciproc Top Invest Craiova. Aceasta ne ajută să economisim și în același timp să obținem și un venit de pe urma banilor investiți. Partea cea mai bună este că dobânda se acordă zilnic. Asta înseamnă că putem vedea în timp real cum banii noștri cresc. În plus avem posibilitatea de a îi retrage atunci când avem nevoie de ei. Acest aspect este foarte important mai ales în cazul unor evenimente neprevăzute.

Un alt motiv pentru care aș alege CAR Top Invest este reprezentat de absența comisioanelor. Asta înseamnă că nu vei avea cheltuieli pentru banii salvați. Toate acestea sunt precizate public pe website-ul lor alături de multe alte informații la fel de utile. Eu sunt de părere că acest element este la fel de important pentru că știi de la început ce se va întâmpla mai târziu cu contul tău.

De ce să apelăm la Casa de Ajutor Reciproc Top Invest și nu la altă unitate financiară? Pentru că ei ne oferă siguranța că banii noștri vor fi acolo când vom avea nevoie de ei. Chiar dacă să spunem că CAR-ul intră în insolvență tu nu îți vei pierde banii, ei fiind garantați de  Fondul de Garantare al Caselor de Ajutor Reciproc. Asta înseamnă că pentru tine nu există niciun pericol real.

Celor de la CAR-ul Top Invest le-am pus aceste 3 întrebări și în curând voi face un update cu răspunsurile lor:

  • Ținând cont de situația economică actuală (cu o inflație în creștere) de ce ar fi mai avantajos să investesc banii economisiți la CAR Top Invest față de a îi investi în produse esențiale neperisabile (ulei, zahăr, orez, paste etc.) produse care în următoarele luni este posibil să fie la un preț mai mare decât astăzi?
  • R: Dacă vreți să vă deschideți un en gros cu produse alimentare, poate. Dacă aveți 10.000 lei economisiți veți cumpăra o mie de sticle de ulei, ca să mă refer la un singur produs. E bine să aveți un stoc minimal de produse alimentare, dar atât. Este posibil ca peste un an prețul unei sticle de ulei să fie15 lei. Dar, dacă prețul va fi de 8 lei, veți înregistra o pierdere. Soluția optima este să economisiți acolo unde găsiți un randament bun, unde, pe lângă suma depusă, după un an de zile să aveți un câștig (dobândă) care să vă mulțumească. Economisirea la CAR Top Invest Craiova este doar o variantă.
  • Prin investirea în CAR Top Invest există vreo situație în care la finalul colaborării să rămân cu o sumă mai mică decât cea investită sau doar cu o sumă egală cu cea investită (desigur egală în sensul în care am depus 1000 lei și primesc tot 1000 lei, fără a lua în calcul devalorizarea banilor)?
  • R: În niciun caz! Dacă azi economisiți un fond social de 1.000 lei, peste 365 de zile veți avea 1.075 lei. 75 lei reprezintă dobânda de 7,5 % capitalizată lunar. Iar dacă perioada de depunere este 88 de zile, veți primii dobândă pentru cele 88 de zile. Formula de calcul este simplă: suma depusă de 1.000 lei x 7,5 % dobânda pe an cu capitalizare inclusă : 365 zile x 88 nr de zile aferent. Dobânda de 7,5% pe an nu va scădea în 2022 sau 2023, posibil să mai crească și să câștigați mai mult. Precizez că dobânda se calculează și se plătește la soldul zilnic și nu este impozitată. Ca să nu mai vorbim de valoarea ei prin comparație cu sistemul bancar. De asemenea, nu aveți niciun fel de comision pentru nicio operațiune.
  • Dacă aș avea 20000 euro ar fi mai bine să îi economisesc sau să îi investesc într-o afacere? (De exemplu decât să cumpăr un apartament cu ei, apartament pe care mai apoi să îl dau în chirie) și de ce?
  • R: Să zicem că ați avea 100.000 euro (echivalentul în lei aprox. 500.000) ca să vă luați un apartament, cu 20.000 euro puteți achiziționa doar o cameră la căminul de nefamiliști 🙂Dacă aveți un spirit antreprenorial dezvoltat și reușiți să aveți un profit net de peste 15 % pe an, e provocator să dezvoltați o afacere. Să cumpărați un apartament pentru închiriere, nu este ”o afacere” și nici nu este profitabil. Chiria lunară obținută, minus impozitul, costurile de amenajare, riscul ca o perioadă să nu fie închiriat, fac ca închirierea să nu fie o ”afacere”. Acest aspect a fost explicat, mai bine decât mine, de un realizator de emisiuni economice Iancu Guda, podcastul se găsește pe net. Soluția de economisire CAR este mai simplă și aduce un beneficiu important alături de multă liniște. Pentru suma de cinci sute mii lei, după un an de zile, veți avea un câștig net, bani direct în buzunarul dvs., de 37.500 lei (7.500 euro : 12 luni= 625 euro/ lunar). Afacerile, de orice fel, presupun un risc asumat și calculat. Multe afaceri dau faliment. Noi vă oferim siguranță, liniște și un câștig net. Vă aștept să vă înscrieți online și să economisiți la noi. https://casadeajutorreciproc.ro/depozite-online

Pentru mai multe informații vă recomand să le accesați website-ul sau să îmi lăsați întrebări în comentarii pentru a le putea trimite mai departe.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.