Să vorbim despre ventilatoare pentru baie și sisteme de ventilație complexe pentru casă

A trăi într-o locuință ce oferă un confort pe deplin este mare lucru. Practic, asta ne dorim atunci când ne cumpărăm sau construim o locuință. Suntem atenți la fiecare detaliu privind renovarea, alegem cu atenție materialele de construcție, finisajele, mobila și toate accesoriile pentru a ne bucura de un confort deplin.

Casa noastră trebuie să însemne în primul rând sănătate și aici nu ne referim doar la curățenia zilnică. Ce aer respirăm în propria locuință? De ce la o anumită perioadă apare condensul sau, mai rău, mucegaiul deși aerisim zi de zi? Astfel de întrebări le auzim chiar din gura oamenilor care și-au construit o casă, iar la un anumit timp apar probleme de acest gen.

Care să fie problema? De unde provine și cum putem rezolva astfel de situații, poți citi în rândurile care urmează.

Construcția locuinței

Veți spune că ați folosit cele mai calitative materiale de pe piață pentru construcția locuinței și nu ar trebui să apară aceste probleme. Întrebarea este alta: cum este poziționată locuința? Toate camerele sunt luminoase? Știm cu toții că nu toate persoanele care optează pentru construcția unei locuințe apelează la serviciile unor firme de proiectanți și arhitecți, având în vedere costurile pe care le au. Astfel că proiectul nu este întotdeauna cel mai reușit.

Dacă nu s-a ținut cont de cât de luminoase vor fi camerele, probabilitatea de a apărea mucegaiul este destul de mare. O cameră mai întunecată dintr-o locuință este o cameră mult mai răcoroasă, pe timp de vară și de iarnă. Din cauza diferențelor de temperatură din această cameră și față de celelalte, poate apărea umezeala, condensul și implicit mucegaiul. Dacă este dormitorul sau camera copilului cu atât mai rău. Pentru detalii suplimentare citeste si acest articol.

Să spunem că vă încălziți locuința cu ajutorul unei centrale pe gaz și pe timp de iarnă mutați termostatul în camera respectivă pentru a fi încălzită pe timp de noapte. Automat, celelalte camere se răcesc sau centrala termică va porni de mai multe ori pe noapte. Acest lucru înseamnă un consum mai mare, deci implicit facturi mai mari.

În vremurile actuale, când inflația galopantă și scumpirile care nu se mai opresc ne aduc facturi tot mai mari, o astfel de construcție a locuinței s-ar putea să ne dea bătăi de cap.

Baia nu are o ventilație corespunzătoare

Unele locuințe nu au băi cu aerisire. Baia este spațiul unde cel mai des se adună umiditatea. Dușurile cu apă caldă înseamnă aburi, iar acei aburi se transformă în picături de apă ce se întind peste tot în baie. Este un condens ce duce la apariția mucegaiului. Mai rău de atât este că umezeala poate pătrunde în pereți, un loc ideal pentru fungi. Aceștia nu pot fi văzuți întotdeauna la suprafață însă asta nu înseamnă că nu există.

Această problemă nu poate duce decât la scăderea confortului din locuință. În plus, dacă sunteți expuși timp îndelungat la mucegai sau respirați un aer viciat, pot apărea probleme de sănătate. În plus sunt și persoane mai sensibile ce imediat fac alergii la mucegai, fapt pentru care problemele se pot agrava.

Ce facem deci în aceste 2 contexte? Nu putem demola casa și să o reconstruim din nou și nici nu putem renunța la dușuri din cauza umezelii excesive din baie. Soluțiile le putem găsi în pagina ventilatiecurecuperarecaldura.ro.

Ventilatoare pentru baie – o soluție eficientă ce vine cu multe beneficii

Știm cu toții că baia este un mediu în care vom găsi în permanență umezeală și condens. Nu și dacă are un sistem de aerisire. Aici nu vorbim neapărat despre o fereastră pentru că pe timp de iarnă este destul de deranjant să deschidem fereastra în baie. Vorbim de pierderi mari de căldură și nu acesta este interesul nostru. Există însă pe piață ventilatoare pentru baie foarte eficiente care ne ajută să stopăm toate aceste probleme care ne dau bătăi de cap. Altecovent este o companie specializată în comercializarea ventilatoarelor pentru baie cât și a sistemelor de ventilație cu recuperare de căldură. Aici veți găsi o gamă largă de produse de unde veți putea alege.

Vorbind despre ventilatoarele de baie, amintim 3 dintre cele mai importante beneficii pe care le oferă:

  • pierderi termice scăzute – sunt mult mai eficiente pentru că o fereastră la baie trebuie deschisă în permanență pentru a aerisi, pe când un ventilator pentru baie păstrează temperatura optimă în spațiul respectiv. Pe lângă faptul că nu vor mai exista pierderi termice atât de mari, aerul din baie va fi unul curat, aerisit.
  • fără condens, umiditate și mucegai – odată ce baia este aerisită corespunzător nu va mai exista problema apariției mucegaiului. 
  • odată ce nu mai există problema mucegaiului riscul de apariție a problemelor respiratorii este minim. Alergiile și alte probleme de sănătate sunt ținute sub control atunci când aerul pe care îl respirăm este curat. Filtrele ventilației sunt concepute în așa fel încât polenul sau alți compuși organici volatili să nu intre în locuință.

Sistem de ventilație cu recuperare de căldură

Așa cum spuneam în rândurile de mai sus, nu putem să demolăm o locuință pentru a construi din nou. Nu că nu ar fi posibil, doar că investiția este prea mare. Pentru a asigura o temperatură optimă în toate camerele dintr-o casă, un sistem de ventilație cu recuperare de căldură este o soluție mult mai bună.

Astfel de sisteme sunt ideale atât pentru apartamente cât și pentru case. Chiar dacă montarea lor este diferită, rezultatele sunt aceleași. În principiu, un astfel de sistem are rolul de a asigura un aer cât mai curat într-o locuință, de a elimina excesul de umiditate, condens, în concluzie mucegai.

Știați, spre exemplu, că poluarea dintr-o casă este uneori mai mare decât cea de afară. Iată câteva exemple concrete: utilizarea produselor de curățenie ce de cele mai multe ori nu sunt bio. Acestea elimină în aer substanțe toxice pe care noi ulterior le inhalăm. Unele produse au un miros foarte puternic și putem face de asemenea și alergii. Uscarea hainelor în casă este o altă problemă majoră, mai ales pe pe timp de iarnă pe calorifer. Pe lângă umiditate, detergenții utilizați la spălare vor elimina și ei substanțe în aerul pe care îl respirăm. Praful, mucegaiul, condensul, toate aceste adunate într-o zi pot crește foarte mult poluarea dintr-o locuință.

Un sistem de ventilație cu recuperare de căldură este metoda ideală pentru a avea o locuință eficientă din mai multe puncte de vedere. Ne interesează costurile reduse, mai cu seamă în aceste vremuri incerte. Un astfel de sistem poate recupera cu până la 93% din căldură, ceea ce înseamnă economii de energie pe termen lung.

Dacă temperatura este una optimă în fiecare încăpere, riscurile de apariție a mucegaiului vor fi destul de mici.

Totodată, are capacitatea de a elimina alergenii, praful, acarienii și toți factorii care ne pot afecta sănătatea.

Iată deci doar câteva dintre avantajele pe care le oferă astfel de sisteme de la Altecovent. Mai multe detalii puteți găsi în pagina oficială.

Date de contact:

info@ventilatiecurecuperarecaldura.ro – Corund, Harghita

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.