Parodontoza se tratează?

Parodontoza, considerată o cauză principală a pierderii dinților, reprezintă o afecțiune degenerativă gravă care implică gingiile și țesutul parodontal și care, de cele mai multe ori, este asociată cu o igienă orală deficitară. Neglijarea bolii parodontale, prin evitarea vizitelor la medic, va duce într-un final la pierderea dinților, consecințele asupra sănătății generale nefiind de neglijat. Datorită progreselor înregistrate în ultimii ani în parodontologie, în prezent tratamentul parodontozei este posibil.

Care sunt simptomele parodontozei?

Modificările de culoare sau de textură a gingiilor pot fi un important indicator al parodontozei. Afecțiunile gingivale, în special parodontoza, se manifestă prin gingii roșiatice și umflate, care au tendința de a sângera ușor, în special în timpul și după periajul dentar. Alte simptome ale parodontozei sunt și:

– respirația urât mirositoare;

– infecțiile localizate în jurul liniei gingiilor;

– creșterea mobilității dinților;

– retracția gingivală (gingiile se retrag de pe suprafața dinților, expunând dintele sau chiar rădăcina sa);

– apariția pungilor parodontale;

– căderea dinților.

Parodontoza: cauze și factori de risc

Igiena orală deficitară reprezintă principala cauză a parodontozei. Efectuarea periajului dentar în mod eronat sau fără a ține cont de recomandările medicului permite acumularea de bacterii în spațiile gingivale, unde periuța sau ața dentară nu pot pătrunde. Pe termen lung, bacteriile patogene din gingii duc la infecții și la eroziunea țesuturilor de susținere a dinților. Fumatul, diabetul, modificările hormonale, afecțiunile inflamatorii sau genetica reprezintă alți importanți factori de risc pentru parodontoză.

Parodontoza tratament

Tratamentul parodontozei depinde de stadiul de evoluție a bolii. În fazele incipiente, tratamentul presupune efectuarea unui detartraj, procedură în timpul căreia medicul stomatolog îndepărtează de pe suprafața dinților depunerile de tartru. În general, după detartraj poate fi efectuat și un periaj profesional sau un airflow dentar, proceduri de profilaxie dentară eficiente în prevenirea progresiei parodontozei (vezi detaliat paradontoza tratament).

În fazele avansate ale bolii parodontale, tratamentul presupune efectuarea unor proceduri chirurgicale, care permit medicului să îndepărteze cu precizie placa și tartrul din zonele greu accesibile. De asemenea, intervențiile chirurgicale ajută la micșorarea adâncimii pungilor parodontale (spații formate între gingii și dinți, apărute pe fondul acumulării plăcii bacteriene). Una dintre cele mai comune proceduri de chirurgie efectuate la pacienții cu afecțiuni parodontale este grefa gingivala, ce constă în transplantarea unei bucăți din gingie sau țesut conjunctiv pentru acoperirea unui defect gingival.

Parodontoza: metode de prevenție

Igiena orală și controalele regulate la medicul stomatolog ajută întotdeauna la prevenirea parodontozei sau la încetinirea sau chiar stoparea progresiei bolii. Regulile generale de igienă dentară, care se concentrează asupra realizării în mod corect a periajului dentar, pot ajuta la prevenirea bolilor parodontale în aproximativ 95% dintre cazuri. Pentru o bună igienă orală, se recomandă:

– curățarea întregii danturi, de două ori pe zi, pentru un interval de aproximativ două minute;

– utilizarea aței dentare, o dată pe zi, preferabil înaintea periajului dentar;

– utilizarea apei de gură, o dată pe zi, în orice moment se dorește.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.