De la mașină la avion: tipuri de transport de mărfuri

Cheia succesului în transportul de mărfuri nu constă doar în planificarea competentă a traseului, ci și în alegerea corectă a vehiculului. La selectarea mijloacelor de transport, este esențial să se țină cont de specificul mărfurilor transportate: dimensiunea, greutatea, perioada de depozitare, cerințele de temperatură etc.

Există patru tipuri de transport de mărfuri. Mai multe despre ele puteți afla pe site-ul asstra.ro

Transport rutier

Aceasta este cea mai populară și mai răspândită metodă de livrare. Avantajele:

  • Tarife accesibile. Transportul rutier de marfă este, în majoritatea cazurilor, oportun din punct de vedere economic.
  • O rețea extinsă de drumuri. Acest lucru face posibilă livrarea rapidă a mărfurilor în diferite țări ale lumii.
  • O gamă largă de mijloace de transport. De exemplu, fructele proaspete, fructele de pădure și legumele, florile, medicamentele sunt transportate în furgonete izoterme. Astfel de vehicule sunt potrivite pentru livrarea de mărfuri pe distanțe scurte: temperatura din furgonetă scade cu 1 grad în fiecare oră.. Dacă aveți nevoie să transportați carne sau pește, alimente crude sau înghețată, se folosesc frigidere: aceste vehicule sunt echipate cu camere frigorifice în care temperatura poate fi setată la -25 de grade. De asemenea, se folosesc frecvent Jumbo, remorci, transportoare de mașini, camioane-cisternă și altele.
  • Eficiență. Mișcarea mașinilor nu este reglementată de orarul aeroporturilor sau porturilor, poate fi efectuată non-stop.
  • Livrare „din ușă în ușă”. O astfel de livrare este posibilă numai cu ajutorul transportului rutier.

Transportul maritim

Transportul maritim este adesea utilizat pentru livrări între continente. Această metodă de transport prevede că mărfurile sunt plasate în containere speciale de 20 sau 40 de picioare. Containerele au o capacitate de 22, și, respectiv, 27 de tone de marfă. Iar o navă poate lua mai mult de 20 de mii de containere. Transportul maritim este potrivit pentru livrarea diverselor mărfuri, inclusiv a celor agabaritice.

În mod normal, transportul pe navă durează cel puțin 7 zile, așa că nu este o opțiune viabilă dacă marfa trebuie livrată urgent. În plus, navele nu pleacă pe mare în timpul furtunilor, ceea ce înseamnă că timpii de livrare poate varia.

Transport feroviar

Vagoanele trenurilor de marfă pot concura în ceea ce privește capacitatea de transport cu cea a containerelor maritime: unele vagoane sunt proiectate pentru 200 de tone de marfă. În medie, un tren este alcătuit din 70–75 de vagoane. Livrarea pe calea ferată este potrivită pentru distanțe lungi în interiorul unui continent. Dar trebuie de ținut cont că pentru transportul mărfurilor de la expeditor la nodul feroviar și apoi la destinatar, va trebui să utilizați vehicule.

Transport aerian

Utilizarea metodei de transport aerian reduce semnificativ timpul de livrare. În ciuda acestui fapt, această metodă este rentabilă doar în anumite cazuri – de exemplu, dacă marfa trebuie livrată urgent, dacă bunurile sunt perisabile sau dacă nu există alte opțiuni (de exemplu, nu există drumuri sau linii de cale ferată în zonă).

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.